Požar so omejili v hudi strmini

V soboto popoldne je zagorela gozdna podrast pod 950 metrov visokimi Razori na vojskarski planoti. Domačim gasilcem je bilo jasno, da ga sami ne bodo obvladali. S pomočjo gasilcev vseh prostovoljnih društev v občini Idrija in helikopterja so ga do večera omejili, a se je ponoči znova razplamtel. Danes popoldne so ga omejili dvesto metrov niže.

Strmina je bila najhujša ovira za 150 gasilcev, ki so v 26 urah požar  
povsem omejili. Foto: Saša Dragoš
Strmina je bila najhujša ovira za 150 gasilcev, ki so v 26 urah požar povsem omejili. Foto: Saša Dragoš

VOJSKO > “Vse je pod nadzorom, požar je omejen. Čakamo na vodo,” je danes nad idrijskimi klavžami, 200 metrov pod izbruhom požara v razorskem gozdu, donelo iz radijskih zvez. Gasilci vseh desetih prostovoljnih društev občine Idrija, s pomočjo cistern iz cerkljanskih društev, so požar po 26 urah gašenja in s sobotno pomočjo helikopterja, obvladali. Uradnega razloga za izbruh požara še niso poznali.

Zagorelo je v državnem gozdu, a se je požar pozno v soboto razširil tudi na zasebni gozd. Pomanjkanje vode, ki so jo s cisternami dovažali iz 16 kilometrov oddaljene in 600 metrov niže ležeče Idrije, je bila najhujša ovira za gasilce. Na srečo je bilo v gorečo strmino utrtih nekaj poti, saj so se gozdarji osem let po žledu lotili čiščenja strmega državnega gozda z gosto podrtim drevjem.

“Strmina je kljub utrtim potem najhujša ovira za nas,” je bila soglasna skupina gasilcev, ko jo je na pogorišču zamenjala druga. Dodali so, da je nenavadno tudi to, da je neobičajni nočni veter požar širil po strmini navzdol. “Ognjeni zublji so bili ponoči res visoki. Ko so se pojavili vsega 150 metrov stran od kmetije, smo se zelo ustrašili. Neizmerno smo hvaležni gasilcem, da so nas obvarovali,” je povedal Peter, gospodar največje tukajšnje kmetije pri Baštetu.

Gasilcem se je v največji akciji, ki je v pomoč prvič združila vsa prostovoljna društva na Idrijskem in še cisterne iz cerkljanskih društev, na kraju samem zahvalil tudi župan Tomaž Vencelj.

“Danes ne potrebujemo pomoči helikopterja, saj smo požar povsem omejili. Gasimo še zadnje zublje. Doslej se je v treh izmenah zamenjalo 150 gasilcev,” je bil vsem hvaležen tudi vodja akcije Boris Peternelj.


Najbolj brano