“Dobra igrišča so boljša kot dober wi-fi”

“Končno. Nismo mogli pričakati. To smo na Kozini res potrebovali,” so bili največkrat slišani stavki na petkovem odprtju novega parka Žaga v središču Kozine, ki je prebivalcem Krasa in Brkinov ponudil sodoben prostor za druženje, igro in rekreacijo.

Kolopark je namenjen ljubiteljem  koles, skirojev in rolerjev.    Foto: Katja Kirn Vodopivec
Kolopark je namenjen ljubiteljem koles, skirojev in rolerjev.  Foto: Katja Kirn Vodopivec

KOZINA > Kozina je s končno ureditvijo parka Žaga dobila sodoben prostor za druženje, največji na območju Krasa in Brkinov. Rekreacijskim površinam parka, ki jih je občina na degradiranem območju nekdanjega Lesograda uredila pred štirimi leti, so v drugi fazi ureditve dodali še kolopark in adrenalinski park s plezalnimi stenami, toboganom, gugalnicami, trampolinom in igralom za spust po jeklenici, uredili pa so tudi peš in kolesarske poti za otroke ter kotiček s peskovnikom za najmlajše.

Družabni prostor za vse generacije

“Verjamemo, da so dobra igrišča boljša kot dober wi-fi, ker omogočajo vzpostavljanje dobrih povezav za vse življenje,” je povezovalno in družabno vlogo novega parka izpostavila županja Saša Likavec Svetelšek. Kot je poudarila, bo naložba, vredna dobrih 170.000 evrov, prebivalcem Kozine in tudi okoliških krajev zagotovila prijetnejše bivanje, dopolnila ponudbo površin za aktivno preživljanje prostega časa in pripomogla k večji kakovosti bivanja.

“Tak družabni prostor za vse generacije smo na Kozini res rabili. Čas med epidemijo smo praktično ves preživljali tukaj, odslej bomo pa še raje prihajali,” sta bila navdušena David R. in Klemen O. s Kozine. Podobnega mnenja so bili tudi številni ostali starši, ki so z otroki komaj pričakali, da so se vrata parka v petek popoldne tudi uradno odprla.

Iz degradiranega območja do parka

Začetek preobrazbe enega bolj neurejenih in degradiranih območji v občini sicer sega v leto 2000, ko je občina postala lastnica dela zemljišč današnjega parka Žaga.

“Tri leta kasneje je bil izpeljan zazidalni preizkus Lesograd, v katerem je bila idejna rešitev, da se na tem območju vzpostavi tudi park z igrišči. Leta 2010 smo v občinskem prostorskem načrtu predlagali spremembo namembnosti zemljišča v zelene površine. Sledil je odkup preostalega zemljišča od agrarne skupnosti Draga,” je zgodovino urejanja območja povzela županja.

V parku se bodo v prihodnje lahko odvijale tudi prireditve, za katere naj bi poskrbel tudi bodoči najemnik letnega vrta, ki ga je občina uredila neposredno ob knjižnici. Gostinca, ki bi prevzel upravljanje z letnim vrtom in parkom, na občini sicer še niso našli, saj se na prvi razpis ni odzval nihče.

“Predvidevamo, da so gostinci zaradi negotove situacije, v kateri so se znašli v zadnjem obdobju, zelo previdni in v strahu pred novimi investicijami. Prepričani pa smo, da bomo najemnika našli,” je optimistična županja.


Najbolj brano