V sredo končno dež

Ni ravno običajno, da bi se ljudje veselili poslabšanja vremena. A glede na sušo, ki že močno ogroža vegetacijo, je razveseljujoča napoved, da se sredi prihodnjega tedna vendarle obeta sprememba zračne mase, ki bo prinesla težko pričakovane padavine.

Tudi ta konec tedna se bo na Primorskem nadaljevalo sončno in za ta čas precej toplo vreme. Jutra bodo še vedno hladna, čez dan pa se bo temperatura na Goriškem in v Vipavski dolini dvignila tudi nad 20 stopinj Celzija. Ob morju bo seveda hladneje, le okrog 14 do 15 stopinj, saj maestral na kopno prinaša hladnejši zrak z morja.

V ponedeljek le oblaki, v sredo končno dež

“Že v ponedeljek bo začel iznad Sredozemlja nad naše kraje dotekati nekoliko bolj vlažen zrak, ki bo popoldne prinesel nekaj oblakov, ne pa še dežja. Večja sprememba zračne mase se nakazuje šele v sredo, ko bo polarni zrak prišel čez zahodno Evropo do Sredozemlja. Nad severnim Sredozemljem bo nastal ciklon, ki bo prinesel težko pričakovane padavine. Vsaj občasno naj bi deževalo več dni zapored. Ko pa se bo ciklon pomikal naprej proti vzhodu, se bo na zadnji strani ciklona lahko tudi nekoliko ohladilo, tako da se bo meja sneženja prihodnji konec tedna spuščala. Ne ravno do nižin, v gorah pa bo verjetno zapadlo nekaj novega snega,” napoveduje vremenoslovec Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje.

Sončen konec tedna

Danes bo pretežno jasno. Jutranje temperature bodo od -4 do 2, na Primorskem in ponekod v višjih legah od 3 do 7, najvišje dnevne od 16 do 21 stopinj Celzija. Tudi jutri se bo nadaljevalo pretežno jasno vreme. V ponedeljek bo še sončno, zapihal bo jugozahodni veter. Na Primorskem in Notranjskem se bodo popoldne začeli nabirati oblaki.

Današnji in jutrišnji dan velja torej izkoristiti še za zadnje vijuganje na snegu. “Ta konec tedna bo res idealen za smučanje. Zrak je zelo suh, zato kljub visokim temperaturam neke 'čofte' ni pričakovati. A pozor: sonce je že zelo močno in brez ustrezne zaščite te lahko hitro ožge,” opozarja Gregorčič.

Ohladilo se bo

Sprememba zračne mase bo v sredo prinesla tudi spremembo temperature. “Če so povprečne dnevne temperature zdaj okrog 20 stopinj Celzija - razen seveda ob morju, kjer je spomladi vedno hladneje kot v zaledju, saj je morje še mrzlo -, se bo v drugi polovici prihodnjega tedna čez dan segrelo le na okoli deset stopinj. Zjutraj pa ne bo več pod ničlo, kot je te dni še marsikje po Sloveniji. Temperaturne razlike med jutri in dnevi torej ne bodo več tako zelo velike - ponekod na Notranjskem so te dni namerili celo do 30 stopinj razlike.”

Star vremenski pregovor pravi, da če je na Ruperta (27. marec) jasno nebo, bo malega srpana ravno tako. Jutrišnja nedelja bo po napovedih vremenoslovcev torej sončna in če gre verjeti ljudski modrosti, bo potemtakem sončen tudi julij. Kaj na to pravi izkušeni vremenoslovec? “Če bi bilo tako preprosto, nam ne bi bilo treba sploh v službo hodit,” se zasmeje Gregorčič in doda: “Ampak julija je pa pričakovati sončno vreme, saj to je vendar sredi poletja!” se namuzne. “ Vedno sem trdil, da so ti reki bolj 'začimbnega' značaja, in nimajo neke hranilne vrednosti.”


Najbolj brano