Masayah: “Želim razpreti svoja krila”

Prvi dan pomladi, 21. rojstni dan in izid novega singla. Vse to je zaznamovalo ponedeljkov dan Mie Puhar Rodin oziroma Masayah, ene najprepoznavnejših ustvarjalk na slovenski hiphop sceni. Skladba Ni panike, katere zgodbo pripoveduje tudi videospot, je v samo nekaj dneh pritegnila več kot 30.000 ogledov na youtubu. Je obetavna napoved prihajajočega prvenca, pred tem pa namerava Masayah predstaviti še en velik projekt.

Del videospota za skladbo Ni panike so posneli v koprskem 
Libertasu, kjer se je za Masayah svet obrnil na glavo.  Foto: Luka Anžič Souza
Del videospota za skladbo Ni panike so posneli v koprskem Libertasu, kjer se je za Masayah svet obrnil na glavo.  Foto: Luka Anžič Souza

ANKARAN > Izid svojega prvega albuma je Masayah napovedovala že pred tremi leti, ko je na svoj 18. rojstni dan izdala single Pusto. “Vse je bilo pripravljeno, vse pesmi spisane in posnete, bili smo tik pred tem, da album pošljemo v miksanje in mastering, potem pa se je zgodilo, kar se je, z mojim tatijem.”

Ob izgubi očeta se ji je sesul svet

Izguba očeta jo je pahnila v dveletno depresijo, v umik od snemalnega studia, a ne od zvezka, v katerem nastajajo nove pesmi. “Zavrgla sem ves material za že pripravljen album, na katerem bi našli prostor moji dosedanji singli ... Nisem mogla, nisem bila več ista Mia, ni več šlo za isto sporočilo. Takšna izkušnja te za vedno zaznamuje. Prisili te, da si sam s sabo, se zapreš in sam pri sebi pogruntaš, kako naprej.”

“Zavrgla sem ves material za že pripravljen album. Nisem mogla, nisem bila več ista Mia, ni več šlo za isto sporočilo.”

Ob žalovanju za očetom je bilo pisanje novih pesmi terapevtsko, “zdravilna” pa je bila tudi prekinitev ljubezenskega odnosa, ki ga v pesmi Ni panike opisuje kot toksičnega. “Kadarkoli se zgodi toksična zveza, pa naj bo romantična, prijateljska ali poslovna, se te začne ta negativa oprijemati in te klesati v drugačnega človeka, zato se moraš tega rešiti,” pravi Mia.

“Moji generaciji hočem posredovati voljo do branja, da bodo vedeli, s čim so bili umetniki navdahnjeni pred našim časom in s čim so danes, ko se, kot vidimo zgodovina žal ponavlja.”

Števec ogledov se pospešeno vrti

Melodično r'n'b skladbo, v kateri je v ospedju Masayah-pevka in manj Masayah-raperka, je tako z zvokom kot s sliko želela ponesti na višjo raven kakovosti, kar ji je tudi uspelo. Na youtubu je spot v samo nekaj dneh dosegel več kot 30.000 ogledov. Zgodbo o problematičnem romantičnem odnosu, ki mu ni bilo usojeno, da bi trajal, je v gibljive slike uokvirila ekipa iz Ankarana na čelu z režiserjem Luko Jurinčičem. Snemali so na več primorskih lokacijah - v Lipici, Črnotičah, na koprskem potniškem terminalu in v bližnjem Libertasu, kjer se v belo odeta in s stropa viseča Masayah vrti v plesu s svojim temačnim in pritlehnim alter egom, ki ga upodablja stilistka Tia Krašovec.

Izid svojega prvega samostojnega albuma Masayah načrtuje konec leta. Kmalu bo med poslušalce prispel tudi drugi single, ki bo, kot napoveduje 21-letna avtorica, povsem drugačen od spevnega Ni panike.

S profesorjem Saksido o uporniški poeziji

Obenem se posveča še enemu pomembnemu projektu, ki bo luč sveta ugledal še pred poletjem. S profesorjem Igorjem Saksido sta združila moči pri ustvarjanju Zbirke slovenske uporniške poezije. Ta bo ob knjižni obliki, v kateri bodo zbrana Masayina besedila, dobila tudi zvočno podobo. Na albumu s svojimi osmimi novimi avtorskimi skladbami, ki se nanašajo na slovensko uporniško poezijo, Masayah gosti smetano slovenske hiphop scene, producentsko taktirko pa drži v rokah Hugo Smeh ali umetniško Hyu. “Moji generaciji hočem posredovati voljo do branja, da bodo vedeli, s čim so bili umetniki navdahnjeni pred našim časom in s čim so danes, ko se, kot vidimo zgodovina žal ponavlja,” poudari Masayah.

Šolske knjige je zlata maturantka s Srednje tehniške šole Koper za zdaj odložila, po pavzi, ki si jo je privoščila, da bi se osredotočila na svojo glasbeno kariero, pa čez kakšno leto želi v Beograd, kjer namerava študirati glasbeno produkcijo. Med njenimi željami za prihodnost pa je še nekaj: “Rada bi pisala tudi za druge umetnike. Želim pridobiti nova znanja in razpreti krila svoje ustvarjalnosti.”


Najbolj brano