Liza posnetke s filmov preseli v digitalni svet

Tega se lahko lotimo tudi z urejanjem lastnega fotografskega arhiva, a le ob večerih, saj so dnevi že občutno daljši in nam jih bo mogoče škoda za početje, ki ga bom opisal v naslednjih vrsticah.

Digital Liza Max komplet z nastavkom za telefone
Digital Liza Max komplet z nastavkom za telefone 

Gre za priročen fotografski dodatek, ki ga je predstavilo podjetje Lomography AG. Družba ima že nekaj let sedež na Dunaju. Pred leti je obudila fotografiranje s kultnim filmskim fotoaparatom Lomo, ki je nekoč bil mašina prave ruske izdelave, danes pa je že globaliziran fotografski izdelek. Če prodajajo fotoaparate na film, so morali ponuditi tudi rešitev, kako to prenesti v digitalni svet.

Iz analognega v digitalno

Zato so razvili izdelek, ki so ga poimenovali Digital Liza. Gre za priročne nastavke, s katerimi lahko 35- in 120-mm negative preslikamo z digitalnim aparatom ali še lažje - s pametnim telefonom.

Iz nabora pripomočkov digitalne Lize se mi zdi najbolj uporaben komplet Digital Liza Max. Ta vsebuje osvetljeno podlago, nastavek za negative, s katerim lahko lažje premikamo posnetek od enega do drugega, ter nastavek za preslikavo s pametnim telefonom.

Digitalizacijo pa lahko opravimo tudi z digitalnim fotoaparatom. V tem primeru ne potrebujemo nastavka za telefon.

Cena Digitalne Lize Max je 99 evrov, kar je najbolj ugodno razmerje za vse, kar boste potrebovali.

Zadnji korak: obdelava

Tako posnete izvirnike negativov moramo še obdelati oziroma konvertirati v pozitiv. To bomo seveda najlažje storili v telefonu, ostali, malo bolj vešči, pa na računalniku. Vsekakor je to lepše početi na večjem ekranu, a bo večina najbrž vseeno izbrala telefon, saj je na voljo več brezplačnih aplikacij za tovrstno obdelavo.

Dedki in babice, potegnite negative s podstrešij in jih prepustite vnukom, da vam jih digitalizirajo za kasnejše rodove.


Najbolj brano