Radar za vsakim ovinkom

Na približno 34 točkah na območju koprske in 39 točkah na območju novogoriške policijske uprave bodo danes od šestih zjutraj do šestih zvečer na prehitre voznike prežali policisti z vsemi razpoložljivimi radarji. Drugod po državi bo takih točk še najmanj 530. Cilj ni kaznovati voznikov, ampak umiriti njihovo vožnjo, poudarjajo policisti.

Danes bodo policisti na vašo hitrost prežali skoraj za vsakim 
ovinkom in vogalom. Foto: PU Nova Gorica
Danes bodo policisti na vašo hitrost prežali skoraj za vsakim ovinkom in vogalom. Foto: PU Nova Gorica

SLOVENIJA > “Zato tudi javno objavljamo točne lokacije in ure meritev, ker želimo pokazati, da je naša želja delovati predvsem preventivno in doseči, da bi vozniki z umirjeno in defenzivno vožnjo prispevali k varnejšim cestam,” sporočajo iz policije. V tednu preventivnih akcij za zmanjšanje hitrosti na naših cestah bo danes potekal “super merilni četrtek”.

Na približno 600 točk se bo s skoraj vsemi razpoložljivimi radarji, ki jih premore policija, že ob šestih zjutraj podalo 188 policistov, ki se bodo nato premikali od točke do točke in merili hitrosti vse do šestih zvečer. Na cestah Krasa, Brkinov in Istre bo takih točk 34, na cestah severne Primorske pa 39. Policistom klasičnih postaj se bodo pridružili tudi policisti obeh primorskih prometnih policij, ki pa bodo bolj leteči, merili bodo namreč ob svojem rednem delu na avtocestah, hitrih in glavnih cestah.

Gre za že osmi maraton merjenja hitrosti v zadnjih letih, ob katerem policisti pričakujejo podobne rezultate kot v prejšnjih merjenjih. Ker akcijo javno napovedujejo in na spletni strani policije objavijo kraje in ure, kjer bodo policisti merili, ne ustavijo veliko prehitrih voznikov. Le 3,5 odstotka je tako nevednih ali ignorantskih, da se pustijo na ta dan ujeti v radar. Ob drugih dnevih je prehitrih voznikov še enkrat več, približno sedem odstotkov.

Policija poziva vse voznike, naj spoštujejo predpise in predvsem omejitve hitrosti, saj te niso namenjene same sebi, ampak varnosti na in ob cestah. Hitrost je še vedno eden najpogostejših vzrokov za nesreče in najpogostejši vzrok za smrti ter hude telesne poškodbe na naših cestah.


Najbolj brano