Gasilci in helikopter tudi danes gasili posamezna požarišča

V noči na torek je ponovno zagorelo na spodnjem robu požarišča pri eni od hiš v vasi Col, a so gasilci ognjene zublje uspešno pogasili. Danes jih je nekaj čez 30 nadaljevalo z gašenjem. “Čez dan je bilo na požarišču mirno,” je potrdil vodja intervencije Blaž Mlečnik. Helikopter, ki zaradi burje dopoldne ni mogel vzleteti, je z gašenjem pobočja Kovka nadaljeval popoldne.

Večji vojaški helikopter cougar (na fotografiji) je pri gašenju 
pomagal v ponedeljek, v nedeljo in danes pa manjši  bell. Foto: Leo Caharija
Večji vojaški helikopter cougar (na fotografiji) je pri gašenju pomagal v ponedeljek, v nedeljo in danes pa manjši bell. Foto: Leo Caharija

COL > Potem ko so v ponedeljek dopoldne gasilci na pobočju Kovka omejili požar, ki se je razplamtel v nedeljo okoli 15. ure, je v noči na torek ponovno zagorelo na spodnjem robu požarišča pri eni od hiš v vasi Col. Gasilci so se takoj pripeljali na kraj in ognjene zublje pogasili, zato ni bil nihče v nevarnosti.

Danes čez dan je še več kot 30 gasilcev Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Ajdovščina ter prostovoljnih gasilskih društev vipavske in ajdovske gasilske zveze nadaljevalo z gašenjem požara. A pri tem jim je znova nagajala burja.

Manjši vojaški helikopter bell (danes smo ga napačno zapisali kot dell) dopoldne zaradi močne burje ni mogel poleteti. Se je pa v zrak lahko dvignil okoli 13. ure in začel s polivanjem pobočja Kovka. “Čez dan je bilo na požarišču mirno, ni se niti kadilo. A požar ni povsem pogašen, saj se še vname na posameznih predelih,” je potrdil vodja intervencije in direktor GRC Ajdovščina Blaž Mlečnik.

Pobočje Kovka je popoldne preletel tudi brezpilotni letalnik s termo kamero. Posnetki so razkrili, kje so na težko dostopnem terenu Kovka posamezna požarišča, ki jih je nato z vodo zalival helikopter. Po prvih ocenah je ogenj pustošil po 65 hektarjih gozda na Kovku. Gasilci so na območju požara ostali še vso noč, zjutraj pa jih je zamenjala nova izmena.

Tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik je potrdil, da naj bi se na pobočju Kovka v nedeljo popoldne požar vnel zaradi pepela, ki ga je za podporni zid svoje hiše na Colu odložil starejši domačin. V njem je bilo očitno nekaj žerjavice, ki je ob pomoči burje vzplamtela ter vžgala bližnjo suho travo in grmičevje.

Ajdovski policisti so zoper njega že uvedli prekrškovni postopek zaradi kršenja uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju. O dogodku so policisti obvestili tudi novogoriško tožilstvo.


Najbolj brano