Zahtevki za anekse za drugi tir do volitev očitno niso zaželeni

Investitor drugega tira 2TDK že ima na mizi zahtevek za aneks zaradi podražitev gradbenega materiala. A medtem nadzorniki 2TDK niso še potrdili niti aneksa za dodatna dela v dolini Glinščice, ki ga na 2TDK hranijo že od oktobra in za katerega je glavni direktor 2TDK Pavle Hevka prepričan, da je upravičen. A vse kaže, da bodo odločitev zavlekli v povolilni čas.

Generalni direktor 2TDK Pavle Hevka in minister za infrastrukturo 
Jernej Vrtovec ob začetku kopanja  prvega predora na drugem 
tiru.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Generalni direktor 2TDK Pavle Hevka in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec ob začetku kopanja prvega predora na drugem tiru.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

PRIMORSKA > Čas pred volitvami očitno ni naklonjen potrjevanju aneksov - četudi se izkažejo za upravičene. Tako bi se namreč za jalove pokazale lanske napovedi ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, da bo izvajalec moral vsa dela izvesti v skladu z dogovorjeno ceno in pri gradnji ne bo nobenih aneksov, s katerimi bi višali cene za gradbena dela. Pa tudi predsednik vlade Janez Janša je ob izboru Kolektorja CPG za gradnjo drugega tira zatrjeval, da bo vlada kot skupščina podjetja 2TDK “naredila vse, da aneksov pač ne bo”.

Ne izdajo, koliko znaša zahtevek za aneks zaradi dražjih materialov

V 2TDK so torej potrdili, da so aneks zaradi podražitev gradbenega materiala že prejeli, koliko znaša, pa niso izdali, češ da ga še niso obravnavali. Pogodba z izvajalcem, konzorcijem Kolektorja CPG, sicer določa, da so vse cene na enoto iz ponudbenega predračuna fiksne in nespremenljive za čas celotnega trajanja pogodbe.

“Je pa dvig cen možen na podlagi določil obligacijskega zakonika; če se zaradi dražjih materialov skupni stroški posamezne predračunske postavke zvišajo za deset odstotkov, lahko izvajalec poda zahtevek za zvišanje cen za razliko nad desetimi odstotki,” so spomnili na 2TDK. Dodajajo, da bodo vse upravičene stroške zaradi podražitve materialov povrnili tudi evropski sofinancerji.

Aneks zaradi brezna v Glinščici še mečkajo

Od začetka gradnje drugega tira do danes je družba 2TDK sicer sklenila dva finančna aneksa, oba še v okviru 11,9-milijonskega razpisa za pripravljalna dela, za gradnjo dostopnih cest: enega za 551.000 evrov in drugega za 603.000 evrov.

Tretji aneks zahteva izvajalec viadukta Glinščica Markomark Nival. Pogodba za viadukt je znašala 8,5 milijona evrov, a so med gradnjo odkrili razpoko, zaradi katere so morali za podporne stebre viadukta izbrati globoko temeljenje. Viadukt, ki ga je treba končati do sredine maja, bi tako stal devet milijonov evrov. Polmilijonskega aneksa pa nadzorni svet 2TDK ni potrdil že od lanske jeseni.

Viadukt Vinjan bo dražji zaradi mirujočega plazu

Dodatno pa je na mizi direktorja 2TDK Pavla Hevke še zahtevek za 3,3 milijona evrov za spremembo projekta pri 360-metrskem viaduktu Vinjan. Tam so ugotovili, da so štirje stebri viadukta na območju mirujočega plazu, ki bi se ob večjih obremenitvah ali potresu lahko sprožil. Če ga sanirajo in gradijo naprej po predvidenem projektu, bo to pomenilo za najmanj 2,4 milijona evrov dodatnih del, ker je zaradi plazu treba prilagoditi temelje. Projektant mostu Marjan Pipenbaher pa je namesto tega pripravil načrt za drugačen most - tako da bo na kritičnih plazovitih tleh samo ena podpora, kar pa stane 3,3 milijona evrov. Odločitve o variantah še ni, na 2TDK se nagibajo k drugi rešitvi, ker naj bi to pomenilo tudi nižje stroške vzdrževanja v prihodnosti. Strošek pa je možno obračunati iz pogodbenih rezerv, dodajajo.

Osnovni pogodbi s Kolektorjem CPG in turškima gradbincema za glavna gradbena dela na kraškem in istrskem odseku sicer znašata skupaj 648,3 milijona evrov, kar je približno 75 milijonov manj od limitiranih vrednosti, ki jih je pred razpisom določil 2TDK.

Tretji sklop gradnje pa bo dražji, 2TDK za 20 milijonov dvignil limit

Bo pa zagotovo dražji prihodnji tretji sklop gradnje, to so železniški in predorski sistemi. Še lani je bila postavljena limitirana vrednost 140 milijonov evrov. Ko pa je 2TDK pred nedavnim objavil razpis, je limitirano vrednost postavil na 160 milijonov evrov, kar je za 14 odstotkov više. Razlog: višje cene materialov ob pripravi javnega naročila, so pojasnili na 2TDK.

Nedavno so sicer razpis, ki je še odprt, spremenili in iz dokumentacije izločili signalno-varnostne naprave, tako da je brez teh zdaj limitirana vrednost tega javnega naročila 142,2 milijona evrov. Za to naložbo na 2TDK računajo, da lahko dobijo 85 odstotkov nepovratnega evropskega denarja iz Instrumenta za povezovanje Evrope. Vlogo so oddali, odločitev EU bo znana junija. Drugi tir ima sicer že zagotovljenih 248 milijonov evrov denarja iz EU.

Za signalno-varnostne naprave, ki so jih zdaj izločili, pa bodo kasneje objavili nov razpis, verjetno upajo, da bodo cene do takrat padle.


Najbolj brano