Ulico OF so zavzeli poredni gosti

Današnji dan je s pomladjo prinesel tudi jubilejni, deseti album skupine Zmelkoow. Domiselno, kot se zanjo spodobi, jo je druščina predstavila z izvedbo mini turneje s postojankami na desetih, zanjo tako ali drugače pomenljivih točkah - tudi v koprskem uredništvu Primorskih novic.

Obisk Zmelkoow v našem uredništvu smo predvajali v živo, posnetek je še vedno na ogled na naši facebook strani.  Foto: Danijel Cek
Obisk Zmelkoow v našem uredništvu smo predvajali v živo, posnetek je še vedno na ogled na naši facebook strani.  Foto: Danijel Cek

KOPER > Deseti album skupine Zmelkoow prihaja ob 30-letnici njenega delovanja. Prinaša deset pesmi, ki se družijo pod preprostim naslovom 10/10. “Če deliš 10 z 10 dobiš številko 1, se pravi, da zaslužimo prvo mesto na vseh lestvicah,” je naslov matematično razložil Goga Sedmak. V centralni redakciji našega koprskega uredništva, ki se je danes dopoldne za pol ure spremenila v prizorišče akustičnega koncerta, so predstavili dve izmed deseterice skladb na novi plošči - Forenzik in Zmagali smo, ter ugodili tudi glasbeni želji, ki je na prvi dan pomladi kajpak klicala po enem izmed prvih hitov - Primavera.

Kakšno prihodnost Zmelkoow napovedujejo svetu?

Nekatere pesmi na novi plošči zvenijo kot ironične himne prvega sveta, sploh dve leti stara Kaj nam fali. V njej opevajo blagostanje, v katerem živimo, poudarjajo, da je “vse super kot super bencin”. Kaj pravijo danes, ko so super predvsem cene, ki jih dosega bencin, smo jih pobarali. “Bencin je še vedno super, le dražji je, in kar je dražje, je tudi v očeh ljudi bolj dragoceno. Bencin na primer gori bolj kot parfum, pa je kljub temu bolj cenjen parfum. Zakaj? Ker je dražji!” nam je v svojem profesorskem slogu razložil Goga. “Pa kaj če je šel po slabem ta svet,” prepeva v skladbi Sendwitsch. Kakšno prihodnost torej Zmelkoow napovedujejo svetu? “Svet bo eksplodiral, a še ne vem točno kdaj. Tudi če bi vedel, ne bi povedal, ker sem preračunljiv in če bi ljudem povedal, da bo svet kmalu šel k vragu, ne bi kupili naše plošče,” se je v skladu s promocijsko obarvanim dnevom glasil odgovor.

Kateri Gogini verzi se jih najbolj dotaknejo?

Ob svetovnem dnevu poezije smo od članov benda želeli slišati še, kateri Gogini verzi se jih najbolj dotaknejo. “Nikoli več ne bom majhen in zelen,” je basist Žare Pavletič izstrelil verz iz pesmi Yo! ter pokasiral Gogin komentar: “Takšen se je namreč rodil.” Multiinstrumentalistka in spremljevalna pevka Anuša Podgornik je izbrala “in tako lepo oblečen se počutim kot pes v najlon vrečki s kanglico na glavi” iz pesmi Mogoče me ni, bobnar Aleš Koščak pa “dokler ne vemo, kam smo hot'li prit, se nismo zgubili” iz pesmi Ljubo doma, mi pa pri Ljubotu. Goga se pri izbiri “svojega” verza ni obotavljal: “Jaz sem živčna egocentrična svinja.” In ker bo letošnja pomlad poleg alergij prinesla tudi parlamentarne volitve, nas je zanimalo še, kakšen pomen jim pripisujejo Zmelkoow. “Novo ekipo volov bomo izvolili, upam, da bo manj butasta kot dosedanja,” ni ovinkaril Goga.

Druščina je danes poleg Primorskih novic obiskala tudi Radio Koper, Center mladih Koper, Radio Capris, Snack bar, točko na Rexu, kjer je “Žare zgubil ravnotežje”, pogorišče ankaranskega kluba By Night, kjer so leta 1993 promovirali prvo ploščo, hišo v Dekanih, kjer so vadili nekoč, in tisto v Pradah, kjer vadijo danes, nazadnje pa še izolski pomol, kjer so obudili spomin na svoj prvi nastop leta 1992 na festivalu Popsi.


Najbolj brano