Slovenija in Irska - deželi, kjer tečeta mleko in Guinness

Zasedbi Zajtrk in Noreia sta za v soboto, še v luči dneva svetega Patrika, nastopili v polni dvorani Centra mladih Koper in prisotne odpeljali v magični svet irske mitologije.

Petčlanska zasedba izkušenih glasbenikov Noreia preigrava irske, 
škotske in bretonske melodije, a ne vedno na povsem tradicionalen način. Foto: Aljaž Novak
Petčlanska zasedba izkušenih glasbenikov Noreia preigrava irske, škotske in bretonske melodije, a ne vedno na povsem tradicionalen način. Foto: Aljaž Novak

KOPER > Sven Horvat je kitarist, Laura Krajnc pa pevka in violinistka. Skupaj sta etno-šansonski duo Zajtrk. Oba sta velika ljubitelja pravljic, zgodb, anekdot in teatra, kar se odraža v njunem glasbenem ustvarjanju.

Obiskovalcem sta postregla z dobršno mero kvalitetnega humorja, ki se je najbolj odražal v ciklu pesmi o tako imenovani Slavici. “Slavica je vsečloveška pojava, je metafora za vse tegobe človeštva, njen značaj pa izhaja iz prigod, ki so se zgodile nama in najinim prijateljem,” pove Laura Krajnc. Slavica denimo v skladbi Dost te mam grobo obračuna s svojim partnerjem, ga da na čevelj in pobegne v Prago. Take in drugačne hudomušne zgodbe temeljijo na dejanskih prigodah Laure, Svena in ljudi, ki ju obkrožajo.

“Glasbi pustiva, da naju sama pelje, kamor želi, zato se žanrsko sploh ne omejujeva. Vsak žanr ima svojo zgodbo in vsaka zgodba svoj žanr,” Laura pojasni žanrski preplet etna, punk šansona, kabareta, jazza, bluesa, popa in rocka v trdem alternativnem kantavtorskem izrazu.

“Na Irskem imajo ovce, pri nas imamo pa krave”

Sledil je nastop vseslovenske naveze Noreia. Gre za petčlansko zasedbo izkušenih glasbenikov, ki preigravajo irske, škotske in bretonske melodije, a ne vedno na povsem tradicionalen način. V zadnjem času skupina aktivno spaja keltsko tradicijo s svojo lastno dediščino - slovensko ljudsko glasbo, kar ustvarja unikaten in prepoznaven zvok. Čeprav med člani zasedbe ni nikogar iz Slovenske Istre, je v skladbi Mafrina&Muineira zaznati močno pristonost istrskega modusa. In ravno s to skladbo so Noreia dvignili na noge še najbolj vztrajne posedače.

Med publiko so se znašle tudi punce iz koprske Šole irskega plesa, ki so med nastopom Noreie zaplesale in tako še dodatno popestrile irsko obarvan večer.

Na koncertu se je mudil tudi Gorazd Sedmak - Goga, pevec koprske zasedbe Zmelkoow, ki ima zanimiv pogled na povezavo med slovensko in irsko kulturo. “Kot vsi vemo je glavni promocijski moto Slovenije 'Zelena Slovenija' in brez dvoma lahko trdimo, da je Irska zelena. Na Irskem imajo ovce, pri nas imamo pa krave. To sta dve sorodni kulturi, dve majhni deželi, v katerih se proizvaja mleko in kjer teče med. No, če ne med, pa vsaj Guinness,” je povedal Sedmak, med drugim tudi profesor na Fakulteti za turistične študije v Portorožu.

Najbolj razširjen državni praznik na svetu

Dan svetega Patrika je kulturni in verski praznik, ki se vsako leto praznuje 17. marca, na dan smrti svetega Patrika, glavnega zavetnika Irske. Praznujejo ga na Irskem, Severnem Irskem, kanadski provinci Nova Fundlandija in Labrador, ter v britanskem čezmorskem teritoriju Montserrat. Praznik se množično praznuje tudi med irsko diasporo v Združenem kraljestvu, Kanadi, ZDA, Braziliji, Argentini, Avstraliji in Novi Zelandiji. Je najbolj razširjen državni praznik na svetu. V zadnjem obdobju je sv. Patrik svoj prostor našel tudi na slovenskih koledarjih, predvsem tistih v lasti gostincev, ki v svojih lokalih vsakoletno organizirajo praznično obarvane koncerte zasedb, zasedb, ki imajo v repertoarju kaj, kar zveni irskemu prazniku primerno.


Najbolj brano