Po dvoletnem premoru se vrača prireditev Odprta meja

Po dvoletnem premoru, ki ga je zakrivila epidemija, občini Hrpelje-Kozina in Dolina v nedeljo ponovno organizirata tradicionalni pohod po Poti prijateljstva v okviru prireditve Odprta meja. Prireditvi, ki je lani praznovala 40-letnico, so posvetili tudi dokumentarni film.

Pohoda med Beko in Botačem se vsako leto udeleži veliko 
pohodnikov.   Foto: Občina Hrpelje-Kozina
Pohoda med Beko in Botačem se vsako leto udeleži veliko pohodnikov.  Foto: Občina Hrpelje-Kozina

BEKA, BOTAČ > Prireditev Odprta meja je bila na pobudo prebivalcev ob meji prvič izvedena 22. marca 1981, občini Hrpelje-Kozina in Dolina pa ju vse od takrat tradicionalno organizirata vsako leto marca.

Po dveh letih prekinitve, ki je prva v 40-letni zgodovini te prireditve, se bodo v nedeljo pohodniki z obeh strani meje ponovno podali po Poti prijateljstva, ki večinoma poteka po dolini Glinščice. Ob 8. uri bodo iz Beke krenili proti Botaču, kjer se na meji tradicionalno srečajo z italijanskimi pohodniki. Pohod bodo sklenili z družabnim srečanjem ob 13. uri na Beki.

“Ko je meja med Italijo in Slovenijo padla, je rdeča nit prireditve postal Pohod po stezi prijateljstva. Še vedno pa kot rdeča nit ostaja sporočilo o odprtosti in povezovanju,” glavni namen prireditve povzema hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek.

V sklopu prireditve bodo v ponedeljek ob 18. uri v Kulturnem domu Hrpelje premierno predvajali tudi dokumentarni film z naslovom Odprta meja 40 let, Življenje ob meji brez meje, ki je nastal ob sodelovanju obeh občin in v produkciji RTV Slovenija – TV Koper-Capodistria pod taktirko režiserke Elene Husu.


Najbolj brano