Pipistrel v last ameriškega Textrona

Družba Textron Inc (NYSE: TXT), s hišnimi letalskih znamkami Cessna, Beechcraft in Bell, je danes objavila podpis dogovora o nakupu Pipistrela, večkrat nagrajenega pionirja in vodilnega svetovnega proizvajalca letal na električni pogon s svojimi podjetji v Sloveniji in Italiji.

Pipistrelovo letalo Velis Electro Foto: Pipistrel
Pipistrelovo letalo Velis Electro Foto: Pipistrel

PROVIDENCE, AJDOVŠČINA > Pipistrelov ustanovitelj in izvršni direktor Ivo Boscarol ostaja manjšinjski lastnik podjetja in bo še dve leti kot zaslužni predsednik nadaljeval s svetovanjem in usmerjanjem produktnih načrtov ter strategije podjetja.

Boscarol: “Veselimo se novih izdelkov in projektov”

“Pod mojim več kot 30-letnim vodstvom je Pipistrelova ekipa dosegla edinstven vodilni položaj na področju osebnega, cenovno dostopnega, okolju prijaznega in električnega letalstva. Trend in temelji za prihodnje projekte so jasno postavljeni,” je dejal Boscarol. “Za zagotovitev doseganja Pipistrelovih ambicioznih ciljev ter za nadaljevanje naše zgodbe o uspehu bo združitev Textrona in Pipistrela omogočila dostop do strokovnega znanja in virov, ki Pipistrelu samemu sicer ne bi bili dostopni. Skupaj s Textronom smo usmerjeni v prihodnjo rast in se veselimo najave novih in vznemirljivih izdelkov in projektov. Veseli me, da bom lahko tudi v prihodnje priča uresničevanja svoje vizije in da bom v podjetju aktivno udeležen še vnaprej.”

Vstop Textrona v lastništvo družb Pipistrel d.o.o., Pipistrel Vertical Solutions d.o.o in Pipistrel Italia S.r.l. naj bi bil zaključen v drugem četrtletju leta 2022. Zatem Textron načrtuje ustanovitev novega poslovnega segmenta, Textron eAviation, osredotočenega na razvoj trajnostnega letalstva, katerega del bo postal Pipistrel.

Ohranili bodo znamko, sedež ter proizvodnjo v Sloveniji in Italiji

“Družba Pipistrel postavlja podjetje Textron v edinstveno močen položaj za razvoj novih tehnologij za trg trajnostnega letalstva ter za razvoj raznovrstnih letal, ki bodo izpolnjevala širok nabor potreb naših strank” je povedal predsednik in izvršni direktor Textrona Scott Donnelly in dodal, da se Textron zavezuje k ohranitvi Pipistrelove blagovne znamke, sedeža družbe, razvoja in raziskav ter proizvodnih kapacitet v Sloveniji in Italiji. Dodatno bodo vlagali v razvoj in proizvodnjo prihodnjih izdelkov družbe Pipistrel.


Najbolj brano