Korak nazaj za dva naprej?

Koprski šport je v soboto prejel pravo zaušnico. Članska ekipa ženskega odbojkarskega kluba Luka Koper, enega prepoznavnejših športnih društev v občini, je izpadla iz prvoligaške druščine. Po športni plati gre nedvomno za neuspeh, ki pa se je vendarle nakazoval vso sezono, kar so izkoristile v zadnjih letih spet ambiciozne Štajerke. Prestop v elitno konkurenco nedvomno predstavlja nov motiv za vse klubske strukture, izpad iz lige pa ima lahko hitro obraten učinek.

A je več znakov, ki kažejo, da v Kopru ta ne bi smel prevladati. Letošnje praznovanje polstoletnega delovanja bo gotovo prineslo pozitivne učinke in strnitev potencialov vseh klubskih struktur. Klub ima ne nazadnje stalnega pokrovitelja in z zgodovinskimi dosežki neobremenjeno novo vodstvo, ki je med nalogami za petletno obdobje zapisalo, da želijo v klub pritegniti čim več mladih igralk in jih naučiti igranja odbojke, spoštovanja, kolektivnosti, vztrajnosti ter športnega načina življenja. Ključno je, da želijo preskrbeti pogoje za dolgoročno in sistematično delovanje kluba na organizacijski in strokovni ravni, klub pa kar najbolj povezati z okoljem, s starši in lokalnim gospodarstvom.

Ključno je, da v OK Luka Koper želijo preskrbeti pogoje za dolgoročno in sistematično delovanje, klub pa kar najbolj povezati z okoljem, s starši in lokalnim gospodarstvom.

Seveda v klubskih smernicah niso pozabili na odmevne in tržno zanimive rezultate, ki so tudi v športu osnovno gonilo napredka. A bo treba za zadnji tekmovalni zdrs vendarle prevzeti tudi odgovornost, saj so v zadnjih letih, ko so se v klubu tavali med realnostjo in željami, prelahko dopustili, da jih je že v domačem okolju prehitel mlajši klub iz Ankarana. Kadrovske rešitve pred koncem letošnje sezone so sicer nakazale višje ambicije, a se jim poteze nazadnje letos niso izšle.

Glede na to, da klubska baza vseh starostnih selekcij redno šteje približno sto aktivnih deklet in je v mestu že zato lažje vzgojiti lasten igralski kader kot v manjših okoljih, je pričakovati, da se bodo Koprčanke čez leto dni spet spogledovale z najboljšimi slovenskimi ekipami. In v primorskih derbijih z Ankarančankami ter Novogoričankami skrbele za nadaljnjo popularizacijo ženske odbojke. Zanjo so namreč kljub vsem drugim nalogam v prvi vrsti ključni rezultati članske ekipe, ki predstavlja ogledalo vsakega kluba.

Naloge za popravni izpit so znane. Po hitrem obračunu bo treba še okrepiti klubsko stroko, ob verjetnih novih prvoligaških ambicijah pa bolj ambiciozno in dovolj zgodaj poskrbeti tudi za konkurenčno ekipo. Seveda, če bo tak širši interes. Klub bo namreč v vsakem primeru opravljal osnovno poslanstvo s stotnijo deklet, ki pa jim jih marsikje zavidajo.


Preberite še


Najbolj brano