Zadnja možna budnica za Evropo

“Če kaj, je ta vojna zadnja možna budnica za Evropo. Zadnje opozorilo, da ne moremo biti le spektatorji te zgodovine, ampak se moramo aktivno vključiti vanjo, zato da spremenimo njen tok,” o alarmu, ki bo zaradi neposredne bližine vojne v Ukranjini tokrat morda vendarle zazvonil dovolj glasno, da ga bo Evropa slišala, pravi filozof Mirt Komel.

 Foto: Tomaž Primožic/FPA
Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Na torkovem spletnem pogovoru, ki so ga Primorske novice pripravile v sodelovanju z EUROPE DIRECT Koper in Kulturnim izobraževalnim društvom PiNA v sklopu cikla Café Evropa, sta o soočanju z vojno v soseščini in njenimi posledicami razmišljala tudi vodja programa migracije pri Slovenski filantropiji Franci Zlatar in Katarina Burlina, slikarka doma iz Ukrajine, ki živi in ustvarja v Izoli in se je s skupino rojakov takoj po izbruhu vojne lotila velike akcije zbiranja prispevkov za Ukrajino. “Ves svet mora Ukrajini pomagati do zmage. Tokrat padajo bombe na mojo državo, naslednjič bo na vrsti druga,” je opozorila in pozvala k solidarnosti.

Smo po dveh letih pandemije, ki nas je še bolj oddaljila drug od drugega, sploh še sposobni delovati kot skupnost? Na kaj vse pozabljamo, medtem ko trepetamo pred pretečo vojno? Daljši povzetek pogovora lahko preberete v petkovi prilogi 7. val.


Najbolj brano