Glasbeni svet odkriva z žarom in vznesenostjo

Enajstletni kitarist Jurij Margon iz Matenje vasi pri Postojni je lani kar na dveh tekmovanjih prejel zlato plaketo. Na državnem je bil četrti, na mednarodnem v Beogradu pa je zmagal. Zato s kitaro kuje načrte tudi za prihodnost.

Jurij Margon Foto: Andraž Gombač
Jurij Margon Foto: Andraž Gombač

Jurij Margon, učenec Glasbene šole Postojna, bo aprila dopolnil 12 let. Obiskuje četrti razred kitare in šesti razred Osnovne šole Prestranek. Lani se je, komaj enajstleten, pod mentorstvom prof. Nataše Črnugelj, udeležil državnega tekmovanja Temsig, na katerem je med 35 tekmovalci v 1.a kategoriji zasedel četrto mesto in prejel zlato plaketo. Svoje posnetke je poslal tudi na mednarodno spletno tekmovanje World open online music competition v Beogradu, kjer je v svoji kategoriji med 30 udeleženci zasedel prvo mesto.

Ta uspeha sta ga spodbudila, da je začel kovati načrte. Zato si že zdaj zamišlja poklic učitelja klasične kitare ali solo kitarista, ki bi lahko igral karkoli: tako klasično kot električno kitaro. Na slednji je njegov vzornik Bor Zuljan, zato bi rad nekoč ustanovil svoj bend, saj v zadnjem času veliko posluša tudi rock in heavy metal. Za kitaro se je navdušil, ko je z očetom poslušal glasbo. Oče je v otroštvu končal šest razredov klavirja in še danes veliko posluša glasbo vseh zvrsti. Kitaro pa zdaj igra tudi Jurijev bratec, ki obiskuje prvi razred glasbene šole. Ko bo še sestrica dovolj zrasla, bodo lahko ustanovili trio ... Sicer pa ima Jurij še veliko hobijev: v šoli obiskuje računalniški krožek, v prostem času pa rad smuča in trenira terensko kolesarjenje v spustih (downhill), kar lahko počne tudi v bližini svojega doma, saj živi v zaselku Štivan, obdanem z naravo, zato pravi, da živi tako rekoč sredi gozda. In kljub svojim rosnim letom zna ceniti okolje, v katerem je doma. Čeprav je downhill nekoliko nevaren šport, se ne boji za svoje prste, saj se pri vožnji in skokih “drži malo nazaj”, da se ne bi poškodoval ...

Mlad postojnski kitarist v radijski oddaji s tekmovalnim programom

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V istoimenski rubriki oddaje Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bomo prisluhnili Juriju Margonu v izvedbi skladb Thierryja Tisseranda in Marie Linnemann, posnetih v Studiu Hendrix.

Poleg športa Jurij Margon obožuje tudi branje, najraje ima pustolovske knjige. Všeč so mu pustolovski filmi, večkrat celo pogleda take, ki so posneti po knjigi, a šele potem ko je knjigo že prebral.

Ob vsej tej širini pri tako rosnih letih verjetno ni strahu, da ne bi našel pravega poklica zase ... In veliko je možnosti, da uresniči svoje cilje, saj je pri delu zelo vesten. Hvali ga tudi prof. Nataša Črnugelj: “Jurij je zelo preprost, spontan fant, ki sicer rabi zelo konkretna navodila, a jih je navajen upoštevati. Na ta način zelo dobro sodelujeva. Predvsem pa ima zelo rad glasbo. Glasbeni svet odkriva z velikim žarom in vznesenostjo, zato zelo rada delam z njim, saj s svojo spontanostjo zlahka pokaže, kaj mu vse to pomeni. Danes redko najdeš otroka, ki mu te stvari toliko pomenijo, ki vse, kar mu ponudiš, z veseljem posluša in navdušeno doživlja.”  

Lea Hedžet, Radio Koper


Najbolj brano