Divje umetnice in aktivistke vseh spolov

9. Festival Deuje Babe, ki ga Cerkljanski mladinski alternativni klub (C.M.A.K.) obuja po enoletnem vsiljenem premoru, bo od jutri na petih dogodkih v ospredje postavil “ustvarjalke in borke, ki zavračajo stereotipne predstave o ženskah ter kršijo nenapisana pravila o 'normalnem' videzu, obnašanju, spolni usmerjenosti, načinu življenja, poklicni izbiri ...”

V filmskem programu bodo zavrteli tudi Kukline Sestre. Foto: Ksaver Sinkar
V filmskem programu bodo zavrteli tudi Kukline Sestre. Foto: Ksaver Sinkar

IDRIJA, CERKNO > 9. Festival divje umetnosti in aktivizma bab vseh spolov, kot so zapisali v vabilu, tudi letos predstavlja “divje” umetniško izražanje in aktivistično delovanje deklet ter žensk vseh spolov. “Festival Deuje babe zagovarja enakost vseh žensk - tudi tistih, ki se niso rodile kot ženske - in pravičnejši svet za vse,” so zapisali pri C.M.A.K.-u, ki deveto edicijo s petimi dogodki med 4. in 11. marcem pripravlja tako v Cerknem in Idriji.

Jutri bodo 9. Deuje babe ob 18. uri v Galeriji Stopnišče Večnamenskega centra Cerkno odprli z razstavo del mlade idrijske ilustratorke Pike Terpin, naslovljeno Raz-stava.

Prav tako bo jutri v Cerknem prvi del filmskega programa, ki v goste prinaša večkrat nagrajeni celovečerec Telesce tržaške režiserke Laure Samani, 10. marca pa bodo v Filmskem gledališču Idrija predstavili tri kratke filme prodornih režiserk: Sestre režiserke in glasbenice Kukle, SteakhouseŠpele Čadež in Babičino seksualno življenjeUrške Djukić in Emilie Pigeard.

Prihodnji petek, 11. marca, bodo dogajanje sklenili s predstavitvijo antologije Srca v igri, ki v Bevkovo knjižnico Cerkno prinaša izbor leposlovnih del mladih slovenskih avtoric_jev LGBTQ+, ki jih je lani založil MKC Maribor, 2021. Pesmi bodo predstavili Tom Veber, Špela Setničar, Veronika Razpotnik in Vesna Liponik. V prostorih Društva upokojencev Cerkno pa bo ob 20.30 sledil koncert mlade in obetavne glasbenice ArloZarie iz Modreja.


Najbolj brano