“Tudi Rusi smo šokirani”

Ukrajincem, ki živijo v Izoli, so se pri zbiranju pomoči za rojake v Ukrajini pridružili tudi v Izoli živeči Rusi in Belorusi. “Ko sem se 24. februarja zbudil in slišal, da je Putin napadel Ukrajino, me je prav šokiralo. Tudi moji sorodniki in prijatelji v Rusiji so zgroženi in nikakor ne podpirajo te agresije,” poudarja Max Gotsuljak, ki se je v Izolo preselil pred osmimi leti.

 Rusu   Maxu Gotsuljaku (levo) in pobudniku akcije, Ukrajincu  
Eduardu Belskyju, so včeraj pri sortiranju humanitarne pomoči za 
Ukrajino pomagale tudi v Izoli živeče  Rusinje in Belorusinje.    Foto: Petra Vidrih
Rusu Maxu Gotsuljaku (levo) in pobudniku akcije, Ukrajincu Eduardu Belskyju, so včeraj pri sortiranju humanitarne pomoči za Ukrajino pomagale tudi v Izoli živeče Rusinje in Belorusinje.  Foto: Petra Vidrih

IZOLA > Sodeč po priimku je izolski poslovnež Max Gotsuljak Ukrajinec, a v resnici je, kot sam pravi, “pol-pol”, po očetu Ukrajinec, po mami pa Rus. “Daljne sorodnike imam tako v Rusiji kot v Ukrajini, sestra in sestrična živita z družinama v Moskvi, v Rusiji živita tudi moja starša, ki sta trenutno sicer v Kazahstanu,” nam je zaupal včeraj dopoldne, ko je v prostorih na Gregorčičevi 12 v Izoli skupaj s pobudnikom akcije, v Izoli živečim ukrajinskim slikarjem Eduardom Belskyjem, pakiral humanitarno pomoč, ki so jo tja prinesli Izolani. Pri tem so jima pomagali še dve Rusinji, Belorusinja in Rus, ki prav tako prebivajo v Izoli.

Njihovi someščani in tudi izolska podjetja so se zares širokosrčno odzvali pozivu k humanitarni akciji za Ukrajino. “Samo v torek, prvi dan akcije, smo zbrali za tri palete hrane, medicinskih in higienskih pripomočkov ter za dve paleti odej in oblačil. V dogovoru z mednarodnim Rdečim križem v Sloveniji zbiramo samo hrano, higienske potrebščine in zdravila, tako da pozivamo ljudi, naj sem ne nosijo oblačil in odej,” je poudaril Gotsuljak.

Max Gotsuljak

v Izoli živeči Rus

“Ko sem se 24. februarja zbudil in slišal, da je Putin napadel Ukrajino, me je prav šokiralo. Tudi moji sorodniki in prijatelji v Rusiji so zgroženi in nikakor ne podpirajo te agresije.”

Medtem ko so njegovi sorodniki in prijatelji v Rusiji zgroženi in nikakor ne podpirajo napada na Ukrajino, so mnogi Rusi drugačnega mnenja. “Žal se številni ljudje v Rusiji sploh ne zavedajo, da je njihova država napadla svojo sosedo. Da v Ukrajini divja vojna, prava vojna, in ne zgolj neka 'specialna operacija', kot trobi Putinova propaganda. Prav zato, ker so zavedeni, številni Rusi ne obsojajo ruske agresije in še vedno podpirajo Putina.”

Ukrajinec Eduard Belsky (levo) in Rus Max Gotsuljak pred izolski zbirnim centrom za pomoč Ukrajini. Foto: Petra Vidrih

Ali si Rus, Ukrajinec ali Belorus, v Izoli nikdar ni bilo pomembno, zatrjujeta oba sogovornika. “Mi vsi se družimo med sabo, tudi naši otroci so prijatelji, skupaj hodimo na rekreacijo, igramo nogomet, zvečer skupaj spijemo kozarec vina ... Upam, da ta vojna ne bo zarezala v naša prijateljstva,” poudarja Belsky.


Najbolj brano