Namesto zanimivih vsebin se obetajo zgolj pisarne

Odločitev, da bodo v nekdanji stavbi uprave za pomorstvo v koprskem mandraču - med domačini je znana kot luška kapitanija - tudi v prihodnje zgolj pisarne, je dokončna. Čeprav je marsikdo pričakoval, da bodo na atraktivni lokaciji zaživele zanimivejše vsebine, se to ne bo zgodilo. V piranski enoti zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki bo zasedel hišo, se ne strinjajo z očitkom, da bi deset zaposlenih svoje delo lahko opravljalo tudi v kakšnih drugih pisarnah v mestu.

Odločitev, da bodo  v nekdanji  luški kapitaniji tudi v prihodnje 
zgolj pisarne, je dokončna. Foto: Nataša Hlaj
Odločitev, da bodo v nekdanji luški kapitaniji tudi v prihodnje zgolj pisarne, je dokončna. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Natanko pred enim letom so se iz stare stavbe uprave za pomorstvo na Ukmarjevem trgu na novo lokacijo v koprsko marino preselili še zaposleni iz centra za nadzor morskega prometa in upravljanje v kriznih situacijah. Od takrat hiša sameva. Skozi stekleni del vhodnih vrat je zaznati, da v notranjosti potekajo obnovitvena dela.

Zavod že obnavlja svoje bodoče prostore

Čeprav so še pred tremi leti na ministrstvu za javno upravo, ki je lastnik stavbe, razmišljali, da bi jo prodali na javni dražbi ali prek javnega zbiranja ponudb, so kasneje te zamisli opustili. Preslišali so tudi pobude koprske občine o brezplačnem prenosu lastništva objekta.

Luška kapitanija je v registru dediščine

V registru nepremične kulturne dediščine, ki ga vodijo na ministrstvu za kulturo, je stavba Luške kapitanije na Ukmarjevem trgu 2 v Kopru opredeljena kot profana stavbna dediščina. Kot tako so jo namreč uvrstili na seznam leta 1993 sprejetega odloka o razglasitvi posameznih nepremičnih kulturnih in zgodovinskih spomenikov v Občini Koper. V opisu lahko zasledimo, da gre za klasicistično-baročno enonadstropno stavbo iz klesancev belega istrskega kamna, ki so jo zgradili v prvi četrtini 18. stoletja. Južno fasado krasi grb družine Grimani z letnico 1713.

Kot napovedujejo, bodo za upravljavca nepremičnine kmalu določili ministrstvo za kulturo, to pa jo bo namenilo delovanju piranske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine. Slednje je medtem s soglasjem ministrstva že začelo z obnovitvenimi deli.

Skozi stekleni del vhodnih vrat je zaznati, da v notranjosti nekdanje uprave za pomorstvo potekajo obnovitvena dela. Foto: Nataša Hlaj

V ministrstvu za javno upravo, ki je lastnik nekdanje stavbe uprave za pomorstvo, so preslišali pobude koprske občine o brezplačnem prenosu lastništva objekta.

Med drugim bodo zamenjali dotrajane tlake in sanirali notranje omete, poskrbeli za novo ogrevanje in prezračevanje ter nove elektro instalacije. Deset zaposlenih bo obnovljene prostore zasedlo predvidoma prihodnji mesec.

Odprli bodo tudi svetovalno pisarno

Marsikdo se sprašuje, ali zavod v mestu res ni našel primernejše lokacije za pisarniške potrebe, saj bi bilo v stavbo ob morju bolj smiselno umestiti vsebine, ki bi obogatile mestni in turistični utrip. V piranski enoti zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki ga vodi Etbin Tavčar, ne delijo tega mnenja.

Takšen je bil pogled na luško kapitanijo in nekdanjo koprsko avtobusno postajo okrog leta 1960. Vir: Koper - kot je bil nekoč

“Prebivalci tega območja potrebujejo in si tudi zaslužijo svetovalno pisarno oziroma širšo pomoč pri vzdrževanju kulturne dediščine in spomenikov. Tega na lokaciji v Piranu ni bilo možno izvajati. Prepričani smo, da bodo spoznali, da lahko na novo organizirana svetovalna pisarna zelo pozitivno vpliva na varstvo dediščine v mestu in okolici,” pravi.

Po njegovih besedah so v razvitih družbah, ki vlagajo v ohranjanje dediščine, tovrstne svetovalne pisarne locirane na mestih, ki so prepoznavna, z močno historično identiteto in ljudem blizu. “Praviloma so lahko dostopne ter vpete v kulturno dogajanje mesta. Lokacija na Ukmarjevem trgu združuje vse te parametre,” poudarja Tavčar. Dodaja, da bodo del prostorov v stavbi namenili tudi javni rabi, razstavni dejavnosti, kulturnim in promocijskim dogodkom.


Najbolj brano