Vaša intima je vaša stvar. In tako naj ostane!

Ste vedeli, da ima kar 1 od 10 ljudi, starejših od 20 let, skrivnost? Verjetno pa je ta številka, glede na to, da urinska inkontinenca še danes velja za tabu temo, še večja.

Nehoteno uhajanje urina prizadene tako ženske kot moške, a z oslabljenim mehurjem se, predvsem zaradi hormonskih sprememb, nosečnosti in porodov, pogosteje in prej srečujejo ženske.

Ta med nosečnostjo prizadene kar 40 % žensk , pri čemer je odstotek še višji pri starejših od 35 let in tistih s povečano telesno težo. Kasneje številka še raste, k čemur prispeva tudi hormonsko neravnovesje v obdobju menopavze in po menopavzi, večinoma med 45. in 55. letom starosti.

Zakaj higienski vložki niso primerni ob težavah z nehotenim uhajanjem urina?

• Higienski vložki ne nudijo enake zaščite pred iztekanjem urina in ne nevtralizirajo neprijetnega vonja kot predloge za inkontinenco.

• Vpojnosti posameznih predlog za inkontinenco so večje v primerjavi z vpojnostjo higienskih vložkov.

• Predloge za inkontinenco imajo ob straneh dodatno zaščito pred iztekanjem, ki jo obkrožajo niti iz elastana, ter pas netkanega materiala, ki odbija tekočino navznoter, proti jedru.

Vse te, na prvi pogled neopazne razlike, omogočajo dodatno zaščito in občutek svežine.

Poznamo različne oblike inkontinence:

Stresna inkontinenca imenujemo nezmožnost obvladovanja mehurja ob naporu, smehu, kričanju, kihanju ali kašljanju.

Inkontinenco prepolnega mehurja oz. pretočno inkontinenco lahko čutite kot močno, nenadzorovano tiščanje na vodo, ki ima za posledico nenehno uhajanje in potrebo po uriniranju. Včasih jo sproži že zvok tekoče vode.

Urgentna inkontinenca ali pretirano aktiven mehur povzroča nenadno potrebo po uriniranju kljub majhni količini urina v mehurju.

Mešana inkontinenca pa je kombinacija stresne in urgentne inkontinence.

Niste sami. Poiščite pomoč in ustrezne pripomočke.

Če se soočate s temi težavami, se zavedajte, da niste sami. Poiščite čim več informacij in se posvetujte z osebnim zdravnikom ali farmacevtom. Danes je na voljo veliko pripomočkov za inkontinenco. Ti naj bodo:

visoko vpojni, da vam nudijo ustrezno zaščito in varnost pred iztekanjem in neprijetnimi madeži,

zračni in dermatološko testirani, da se izognete težavam s kožo,

učinkoviti pri preprečevanju neprijetnega vonja urina, ki je največkrat prvi pokazatelj težav z oslabljenim mehurjem.

Prav takšni so pripomočki danskega proizvajalca Abena. Njihova linija Abena Light je izdelana posebej za ženske. Zračni materiali omogočajo vzdrževanje zdrave mikroflore kože. Zaradi sposobnosti prepustnosti zraka in vlage je koža ves čas suha, se ne pregreva in ni izpostavljena čezmerni vlagi. Vpojno jedro predlog ne vsebuje belil, lateksa in elementarnega klora, kar zmanjša možnost dodatnih težav s kožo. Novodobni materiali pa tudi učinkovito preprečujejo vonj po urinu.

Predloge so na voljo v kar sedmih različnih velikostih in osmih različnih vpojnostih, od ultra mini s 100 ml vpojnosti do maxi s 1000 ml vpojnosti. V primeru občasnih težav, ko uide nekaj kapljic urina, je priporočljiva izbira predlog z do 200 ml vpojnosti, v primeru pogostejših in dolgotrajnejših težav pa najprej posvet z zdravnikom, s katerim lahko preverite tudi možnost dostopnosti vložkov oz. predlog preko naročilnice za medicinske pripomočke oz. »na recept«.

Pomembna je tudi ustrezna higiena intimnega predela

Pri težavah z nehotenim uhajanjem urina je vzdrževanje zdrave mikroflore kože intimnega predela še toliko pomembnejše. Za zdrav intimni predel upoštevajte naslednja pravila:

• Za intimno nego poskrbite predvidoma enkrat na dan, saj pretirana intimna higiena z neprimernimi izdelki lahko povzroči dodatne težave.

• Uporabljajte izključno namenske izdelke s pH med 3,5 in 4,8, ki ščitijo naravno obrambo »bolj kisle« nožnične sluznice, da je ta odpornejša na morebitne okužbe.

• Izdelke za intimno nego uporabljajte le za zunanje predele.

• Umivajte se z rokami, saj so različne gobice pravo gojišče bakterij.

• Ko ste zdoma, za intimno nego uporabljajte neodišavljene, namenske robčke z ustreznim pH, ki ne vsebujejo alkohola.

Pri Abeni imajo na voljo tudi namensko milo in vlažne robčke za nego intimnega predela. Intimno milo (na voljo je v 200 ml in 500 ml embalaži) je neodišavljeno in ima pH, prilagojen intimnemu predelu, da ohranja njegov naravni ščit pred vdorom bakterij. Vlažni robčki za intimno nego, ki so idealni za intimno nego, ko smo zdoma, so izdelani iz 100 % viskoze, pridobljene iz dreves, so biološko razgradljivi in imajo prav tako prilagojen pH intimnemu predelu ter ne vsebujejo dišav.

Živite polno življenje in ohranite vašo skrivnost le zase

Ob težavah z nehotenim uhajanjem urina poskrbite za ustrezne pripomočke in nego, da bo vaša skrivnost ostala na varnem, vi pa boste še naprej brezskrbno uživali življenje s polnimi pljuči.


Najbolj brano