Finci tudi v Kopru nadigrali Slovence

Skoraj 2500 ljubiteljev košarke v dvorani Bonifika je večji del pomembnega kvalifikacijskega dvoboja lahko spremljalo finsko šolo košarke, proti kateri slovenska reprezentanca v štirih dneh še drugič ni našla pravega odgovora in si zapletla nadaljnjo pot v kvalifikacijah.

Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA 

KOPER > V slovenskem taboru so se lahko že minuli konec tedna na prvi medsebojni tekmi prepričali, da Finska nikakor ni naiven nasprotnik. Da “volkovi” niso naključno premagali Slovencev, je bilo že po slabih štirih minutah današnjega dvoboja jasno vsem v koprski Bonifiki. Gostje so s svojim sproščenim teci in meči pristopom povsem zagospodarili na parketu in z dvema trojkama Sasuja Salina hitro prišli do dvomestne prednosti. Slovenci so vsaj deloma vzpostavili ravnotežje po vstopu za silo zaceljenega Klemna Prepeliča in debitanta Žige Samarja, ki je v moštvu zamenjal Matica Rebca, a je finska prednost ob koncu prve četrtine vseeno znašala okroglih deset točk.

Za nekaj boljše volje domačih navijačev na čelu s predsednikom države Borutom Pahorjem ter nekdanjimi svetovnimi prvaki Ivom Daneuom, Aljošo Žorgo in Petrom Vilfanom je v enajsti minuti poskrbel “Prle” Prepelič s trojko ob prekršku, a se ob kopici grdo zgrešenih metov za tri točke ter zapravljenih čistih priložnosti razmerje moči ni bistveno spremenilo. Skoraj polne tribune so dobesedno ponorele ob dveh dosojenih tehničnih napakah v škodo Slovencev, ki so kljub temu v 16. minuti po polaganju Zorana Dragića znižali izid na 27:34. Hitro se je izkazalo, da je šlo zgolj za kratkotrajen preblisk, saj so gostje s severa Evrope hitro odbili slovenski napad in si z domiselnimi akcijami do glavnega odmora priigrali že velikih 21 točk prednosti. Pogled na statistiko je razkril, da so izbranci Aleksandra Sekulića v prvih 20 minutah zadeli zgolj 26 odstotkov metov iz igre (Finci 53 odstotkov), slabši od tekmecev pa so bili tudi v skoku in pri zbranih podajah.

S sedmimi zaporednimi točkami v prvih dveh minutah tretje četrtine so Slovenci nakazali, da upanje na preobrat ni splahnelo. Finski selektor Henrik Dettmann se je hitro odločil za minuto odmora, po kateri so neumorni Prepelič in druščina še močneje pritisnili na plin in prišli do 12 točk zaostanka (43:55). Po nekajminutnem strelskem mrku so Finci ponovno zavihali rokave in si z neizmerno energijo ter koši Mikela Jantunena, ob novi seriji slovenskih napak, zagotovili dokaj lagoden vstop v zadnji del tekme.

A časa za zadnji slovenski poskus preobrata je bilo dovolj. Ko je kazalo, da je tekma že izgubljena, sta Jaka Blažič in Prepelič skupaj z Mikeom Tobeyjem Slovenijo obudila od mrtvih. Dobri dve minuti pred koncem je bilo na semaforju zgolj še 72:76. Za popoln preobrat pa je Slovencem zmanjkalo mirnosti ter natančnosti ob zadnjem metu Prepeliča za izenačenje, tako da so se razočarani navijači ob zaključku koprske tragedije lahko zgolj tolažili, da bo konec junija ob možni vrnitvi Luke Dončića v nacionalni dres zagotovo bolje.

Slovenija : Finska 79:83

Dvorana Bonifika, gledalcev 2500 sodniki: Conde (Španija), Kukelcik (Slovaška) in Maciulis (Litva); četrtine: 16:26, 15:26, 18:12, 30:19. Slovenija: Samar 8 (2:2), Rupnik, Prepelič 20 (9:9), Murić 9 (6:2), Tobey 17 (2:1), Blažič 15 (6:2), Hrovat, Ščuka, Dimec 3 (2:1), Dragić 7 (2:1), Glas, Macura. Selektor: Aleksander Sekulić. Finska: Little 5, A. Murphy 2 (2:2), Huff 10 (4:3), Salin 13 (2:1), Jantunen 17 (6:5), Valtonen 11 (7:6), Madsen 2, Wilson 7 (1:1), E. Murphy, Seppala 13, Palmi 3 (3:3), Raitanen. Selektor: Henrik Dettmann.

Osebne napake: Slovenija 27, Finska 29.; prosti meti: Slovenija 29:18, Finska 25:21; trojke: Slovenija 34:7 (Blažič, Prepelič po 3, Murić 1), Finska 30:12; skok: Slovenija 43, Finska 42.


Najbolj brano