Tinderjev “princ na belem konju”

Glavni poduk trenutno enega najbolj gledanih dokumentarcev na Netflixu Prevarant s tinderja (The Tinder Swindler) je, da “princev na belih konjih”, kot jih propagira hollywoodska mašinerija, ni. Če pa jih slučajno spoznate prek družbenih omrežjih, kot je, na primer tinder, velja biti še toliko bolj previden.

Izraelski prevarant Simon Leviev oziroma Šimon Hajut je po 
odsluženi zaporni kazni že na prostosti in na lovu za novimi 
poslovnimi “podvigi”.
Izraelski prevarant Simon Leviev oziroma Šimon Hajut je po odsluženi zaporni kazni že na prostosti in na lovu za novimi poslovnimi “podvigi”. 

Z utvaro o pravljični, romantični ljubezni je zrasla prva opeharjenka, ki jo spoznamo v Netflixovem dokumentarcu. Cecilie Fjellhøy namreč uvodoma opisuje ideale, ki jih je ponotranjila prek gledanja ameriških romantičnih filmov, od malih nog pa se je navduševala nad Disneyjevo klasiko Lepotica in zver. A v njeni romanci se zver ni prelevila v princa, temveč v perfidnega finančnega izkoriščevalca.

Odpovedali vsi “zavorni sistemi”

Cecilie sicer ni bila neizkušena uporabnica tinderja in ga je kar nekaj časa uporabljala, a ko je prek te platforme spoznala izraelskega “princa diamantov” oziroma Simona Levieva, so odpovedali vsi “zavorni sistemi”, njeno življenje pa se je obrnilo na glavo. Že na drugem zmenku je namreč kot spremljevalka z njegovim zasebnim letalom letela v Romunijo, bojda na poslovni sestanek in spotoma spoznala še njegovega domnevnega sina ter varnostnika Petra, ki ga je kot senca spremljal na vsakem koraku. Še par zmenkov na luksuznih lokacijah in Cecilie je že iskala skupno domovanje ... Kmalu zatem pa je sledil šok: njenemu “princu” in varnostniku nekdo streže po življenju, bojda iz diamantnih mafijskih krogov, in začele so slediti številne prošnje po finančni pomoči za več 10.000 evrov. Cecilie je v dobri veri, da pomaga svojemu izvoljencu, milijonarju, ki iz varnostnih razlogov začasno ne uporablja svojih bančnih kartic, najela več kreditov. Ko pa je bilo treba denar vrniti, se je Simon začel izmikati, kasneje, ko se je ni mogel več odkrižati, pa so začele padati tudi grožnje.

Tri žrtve skušajo rešiti,kar se da

V nadaljevanju o svoji grenki izkušnji spregovorita še dve ženski, ki ju je opeharil na skorajda identičen način kot Cecilie, a vsaka od njih na svoj način skuša rešiti, kar se da, in zadostiti pravici. Cecilie se obrne na uredništvo najpomembnejšega norveškega časnika VG, kjer takoj zagrabijo za zgodbo in najdejo še eno žrtev, ki je pripravljena razkrinkati prevaranta. Tretja žrtev pa se je najbolj osredotočeno in samoiniciativno lotila svojega maščevalnega načrta in bila dejansko najbolj zaslužna za aretacijo Levieva. Netflixova ekipa, ki je spremljala te zgodbe, je na tej točki iz klasičnega dokumentarca zaplula v skorajda triler vode.

Kolikšno je dejansko število žensk, ki jih je čustveno in finančno izkoristil, ni znano, a teh je precej, saj je samooklicani princ diamantov izkoristil princip ponzijeve sheme za življenje na res veliki nogi. Zasebna letala, jahte, zabave v pregrešno dragih klubih, obedovanje v petičnih restavracijah, nočitve v najdražjih hotelih in nakupovanje oblačil v trgovinah najvišjega cenovnega razreda so bili že nekaj let del njegovega vsakdana. Ta zelo visok življenjski standard je vzdrževal s konstantnim omreževanjem žensk, strategija pa je bila vedno enaka - ustvariti vtis galantnega in ranljivega milijonarja, ki mu na neki točki začnejo streči po življenju, nato pa se začnejo vrstiti prošnje za izdatno, “začasno” finančno pomoč ... Od leta 2017 do 2019 naj bi na ta način naredil za deset milijonov evrov “prometa”.

Pričakovano in podobno kot se je zgodilo z glavnim protagonistom predlanskega Netflixovega hita Tiger King, je tudi Simon Leviev oziroma Šimon Hajut kljub odsluženi (kratki) zaporni kazni v Izraelu postal slaven in predmet številnih gifov, zlepljenk in imitacij (tudi neposrečenih ministrovih) na družbenih omrežjih. Na tinderju so ga sicer izobčili, aktiven je na tiktoku, na instagramu pa je poplava njegovih lažnih profilov. Hajut si sicer zadnje čase precej prizadeva, da bi čim bolje unovčil negativno slavo in bojda se želi prebiti v ameriške resničnostne šove, kjer bi najverjetneje še naprej kvasil svoje nečedne modrosti.


Najbolj brano