Na Evrovizijo gredo mladi Celjani LPS s pesmijo Disko

Malokdo si je pred sobotnim finalnim večerom EME upal napovedati, da bo zmaga romala v roke srednješolske zasedbe LPS (Last pizza slice). A prav to se je zgodilo.

Slovenijo bo na 66. Evroviziji, ki bo maja v italijanskem Torinu, zastopala skupina mladih Celjanov LPS s pesmijo Disko. Foto: Adrian Pregelj in Jan Pintar/STA
Slovenijo bo na 66. Evroviziji, ki bo maja v italijanskem Torinu, zastopala skupina mladih Celjanov LPS s pesmijo Disko. Foto: Adrian Pregelj in Jan Pintar/STA

LJUBLJANA > V velikem finalu EME 2022 se je pomerilo 12 tekmovalcev, ki se jim je uspelo prebiti skozi dva predizbora. Finalni večer je odprla Anabel s skladbo Tendency, za njo je oder zasedla rosno mlada Stela Sofia, ki se je na EMO uvrstila prek izbora za mlade izvajalce EMA Freš. Predstavila se je s pesmijo Tu in zdaj. Da nikoli ni prepozno za EMO, so dokazali legendarni Manouche, s kitaristom in vokalistom Robertom Piklom na čelu, ki so se predstavili s pesmijo Si sama. Zmaga pa tudi letos ni bila usojena dvojcu BQL, ki je kljub šibki vokalni izvedbi odnesel tretje najvišje število točk telefonskega glasovanja za pesem Maj. Na Novo romantiko je stavil Gušti, ki je pesem predstavil v družbi mlade pevke Leyre. Po mnenju mnogih absolutna favoritka finalnega večera July Jones je ponudila skladbo Girls can do anything. Sledil je David Amaro, ki je zapel Še vedno si lepa, za njim pa so oder zavzeli celjski mladci LPS, ki so poskrbeli, da je Slovenijo vnovič obnorel Disko. Deveti zapovrstjo je na oder stopil Hauptman in zapel skladbo Sledim, sledil mu je pa dvojec LUMA, ki je stavil na All in. Zadnja je na oder EME 2022 stopila na koncu drugouvrščena zasedba Batista Cadillac s skladbo Mim' pravil.

Letos nekoliko drugačen način glasovanja

Letošnjo zmagovalno skladbo je poleg občinstva izbralo kar pet strokovnih žirij: žirija glasbenih izvajalcev (pevci in drugi izvajalci), žirija glasbenih ustvarjalcev (avtorji glasbe, besedil, aranžmajev) in producentov, radijska žirija (radijski uredniki in redaktorji, novinarji, voditelji), televizijska žirija (uredniki, voditelji, režiserji, koreografi, oblikovalci celostne podobe) in žirija kluba ljubiteljev evrovizijske popevke. Ko je žirija podala svoje glasove, smo lahko izvedeli, kako so glasovali gledalci. Zmagovalci po izboru strokovne žirije so bili Batista Cadillac, takoj za njimi pa so se znašli zmagovalci po izboru občinstva, skupina LPS. Redko se zgodi, da so glasovi občinstva približno enako porazdeljeni kot glasovi strokovne žirije, a tako se je odvilo na letošnjem izboru. LPS so tako zbrali skupno 103 točke, drugouvrščeni Batista Cadillac pa 90 točk.

LPS (foto: Adrian Pregelj in Jan Pintar/STA)

“Znak, da gre mladina gor v glasbi”

LPS si je mesto v finalu prislužila na izboru za neuveljavljene glasbenike EMA Freš. Štiri fantje in dekle so skupno glasbeno pot začeli leta 2018 na Gimnaziiji Celje-center. Njihov glasbeni repertoar zajema mešanico soul-popa, funka, bluesa, rocka in jazza. Na začetku se je skupina na nastopih predstavljala z nekomercialnimi priredbami komercialnih uspešnic, zdaj pa stremijo k ustvarjanju avtorske glasbe. “To je nenormalno. Toliko časa že spremljamo Evrovizijo, prišli smo z EME freš. Morda je naša zmaga znak, da gre mladina gor v glasbi. Hvala vsem za glasove,” je tik po razglasitvi zmagovalcev dejal pevec zasedbe, Filip Vidušin.

“Ful so kul in ful so kjut”

Sklepno dejanje EME 2022 sta, tako kot predizbora, povezovala Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin, ki je poskrbel za eno izmed presenečenj večera. Z Majo Keuc - Amayo sta namreč večer popestrila z izjemno imitacijo skupine Måneskin in izvedbo zmagovalne skladbe lanskega izbora za Pesem evrovizije, Zitti e buoni. Poleg njiju sta s svojo prisotnostjo počastila tudi nekdanja zmagovalca EME in slovenska predstavnika na Pesmi evrovizije, Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta zmago celjskih dijakov komentirala v svojem slogu s stavkoma: “Ful so kul in ful so kjut,” in “So super kos pice”.


Najbolj brano