Mladi oder Amo v karanteni

Verjamem, da se veliko ljudi sprašuje: “Le kaj počnejo mladi gledališčniki v času nenehnih omejitev in prepovedi stikov?” Kako ustvarjajo in predvsem, kako in komu kažejo svoje stvaritve? Ali še vedno ohranjajo ljubezen do umetnosti, ki ji je trenuten čas tako zelo nenaklonjen? Vsem vam, ki vam tole vprašanje ne da miru, z veseljem odgovarjam z enim močnim, trdnim in veselim - JA.

Mladi gledališčniki Mladega odra Amo so tudi v neprijaznih časih 
ostali ustvarjalni in vabijo na novi  premieri.  Foto: Lija Vermiglio Vremec
Mladi gledališčniki Mladega odra Amo so tudi v neprijaznih časih ostali ustvarjalni in vabijo na novi premieri.  Foto: Lija Vermiglio Vremec

Mladi primorski gledališčniki kljub nehvaležnim okoliščinam še vedno gojijo vse močnejšo in vse bolj strastno ljubezen do gledališke umetnosti in ustvarjanja nasploh. V prvi polovici leta 2021 se je naš ustvarjalni prostor za nekaj časa preselil na splet, kjer so se mladi udeležili različnih delavnic in hkrati še vedno poskušali ustvariti predstavo, ki se je na koncu prelevila v kratek film Zaklenjeni. Film si lahko ogledate na spletni strani SNG Nova Gorica ali youtube kanalu.

Poleg tega si na instagram profilu amo.sng.ng lahko ogledate videoposnetke interpretacij izbranih odlomkov Srečka Kosovela, ki so nastali po nekajmesečnih delavnicah Umetnosti govora, ki jo je vodil nekdanji amojevec in trenutni študent igre na AGRFT Jakob Šfiligoj.

Najmlajši z najstarejšimi

V letošnji sezoni, če nam bodo okoliščine le namenjene, pa si obetamo kar dve premieri. Prva premiera Malega Mladega odra Amo bo 1. marca, ob 18. uri. Najmlajši v naši ekipi se ukvarjajo z najstarejšimi v naši družbi. Skozi zgodbe non in nonotov bodo prikazali pomembnost medgeneracijskega sodelovanja tako na osebnem kot družbenem nivoju.

Veliki Mladi oder Amo pa pripravlja premiero Čas besnenja (angl. Age of Rage, 2019) nizozemskega avtorja Jibbeja Willemsa o jezni najstnici, ki se udeleži protestov in pristane v zaporu. Delo odpira vprašanja revščine, rase, medgeneracijskega spopada ter odnosa neoliberalne politike do delavskega razreda. Mladi se sprašujejo, kakšna bo njihova prihodnost, če sploh bo, po teh časih izkoriščanja, jeze in sovraštva. Premiera bo 15. aprila, ob 18. uri, na malem odru SNG Nova Gorica.

Za pokušino objavljamo dve izbrani pesmi, ki sta nastali na delavnicah kreativnega karantenskega pisanja - v času, ko so nam bili stiki prepovedani in nam je ostala le beseda.


Najbolj brano