EPK naj bi vodila Kaja Širok

Krmilo Zavoda GO 2025!, ki vodi projekt EPK, naj bi prevzela dr. Kaja Širok, ki je predsinočnjim dobila zeleno luč mandatne komisije. Zapletlo pa se je pri Goriškem muzeju, saj noben kandidat, ki je ostal v igri, ni dobil potrebne podpore. Odločitev je v rokah mestnih svetnikov, ki bodo odločali na izredni seji.

Kaja Širok Foto: Borut Krajnc
Kaja Širok Foto: Borut Krajnc

NOVA GORICA > “Komisija je sprejela predlog za direktorja zavoda GO 2025!, v postopku za direktorja Goriškega muzeja pa ni izbrala nobenega kandidata. Mestnemu svetu bo predlagala, da se na to mesto ne imenuje nihče in se postopek ponovi,” je predsednica komisije mestnega sveta za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Maja Erjavec pojasnila, kako se je razpletel postopek imenovanj obeh direktorjev. O obeh so se pogovarjali sočasno, glede na to, da je bila Kaja Širok kandidatka pri obeh. “Postopka sta bila posebna, ker so se kandidati prepletali,” je pritrdila Maja Erjavec. Kaja Širok je dobila podporo za vodenje Zavoda GO 2025!. Od oktobra lani ga je kot ustanovni v.d. direktorja vodil Gregor Karer, ki se je tudi potegoval za mesto direktorja. Imenovanje Širokove za direktorico morajo potrditi mestni svetniki. Delovanje projekta EPK sicer pozna od blizu, saj je v njem sodelovala kot zunanja sodelavka.

Zapletlo pa se je pri Goriškem muzeju. Ne le, ker mandatna komisija ni izbrala nikogar in naj bi postopek ponovili, pač pa tudi, ker sedanjemu direktorju Vladu Peruničiču, ki je bil med kandidati za direktorja, mandat poteče v začetku maja. Ker je seja mestnega sveta predvidena za 24. marec, bo časa za nov razpis in iskanje novega direktorja premalo. Tega se zaveda tudi župan Klemen Miklavič. Da bi se izognili zadregi, predlaga sklic izredne seje. “Na njej naj se obravnava oba predloga komisije, zato da, če bo mestni svet podprl odločitev komisije, direktorica Zavoda GO 2025! čim prej prevzame krmilo EPK in da se čim prej objavi nov razpis za direktorja muzeja, ki je ključna institucija za EPK,” napoveduje župan Klemen Miklavič. Kot dodaja, si želi direktorja, “ki bo imel vizijo in znanje o sodobnih pristopih, kako dvigniti privlačnost muzejev, da bo Goriški muzej na ravni, ki se spodobi za Evropsko prestolnico kulture.”


Najbolj brano