Marko Brecelj je na pogrebu požel dolg in glasen aplavz

Dolg in glasen aplavz je danes popoldne na koprskem pokopališču, kjer se je njegova žara pridružila pepelu staršev, požel Marko Brecelj (1951-2022).

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

KOPER > Pesmim iz zvočnikov je prisluhnila množica, tako domačini kot gostje iz Ljubljane, Zagreba in od drugod, med njimi tudi veliko znanih obrazov.

Foto: Andraž Gombač

Urednik kulturne redakcije Primorskih novic in dolgoletni Brecljev sledilec Andraž Gombač je v uvodnem govoru povzel življenje in opus edinstvenega kantavtorja, performerja, pionirja mehkega terorizma, avtorja kultne plošče Cocktail, motorja legendarnega, po vsej Jugoslaviji cenjenega Buldožerja, vodje Mladinskega kulturnega centra ... Predsednik KS Koper-Center Jadran Čalija je obudil spomine na prijateljevanje z Brecljem v zadnjih letih njegovega življenja, Matija Brecelj pa je očeta pospremil s starim bluesom Take Your Stand, ki ga je odlično zapel in zaigral na kitaro. “Odpiral je prostore v glavah, upiral se je samoumevnosti, neoliberalnemu kapitalizmu ...” je dejal sin. “Soglašala sva, da prihaja mrak in da ni razloga za optimizem. Ampak optimizem lahko najdemo v tistem, kar nam je dal, in se s pomočjo tega še naprej borimo proti razčlovečenju.”


Najbolj brano