Bolna, a vendar “prezdrava”?

Karin Heuffel se že vrsto let pogumno spopada z multiplo sklerozo. S športom, zlasti s plavanjem in potapljanjem na vdih, je svoje telo natrenirala do te mere, da uspešno kljubuje težavam zaradi bolezni. A prav zaradi tega so zanjo - kako absurdno - zaprta vrata tako na svetovno prvenstvo kot v paraolimpijsko reprezentanco v plavanju. Se sliši neverjetno, da si, čeprav se ti je bolezen poslabšala, za tovrstna tekmovanja očitno “prezdrav”?! 32-letna Mirenka kar ne more verjeti, da se to res dogaja ...

Za Karin Heuffel, eno od dveh profesionalnih morskih deklic v Sloveniji, ste bralci Primorskih novic zagotovo že slišali. Njeno zgodbo o tem, kako so se ji uresničile otroške sanje in je postala morska deklica z imenom Karin La Siren, smo objavili avgusta 2019, ko smo jo na bazenu v Žusterni ujeli “oblečeno” v monoplavut s posebno živopisano ribjo oblekico; tedaj osemletno Avo s Škofij je uvajala v čarobni svet morskih deklic.

Pri plavanju je bolezen ne ovira

Zaupala nam je, da obožuje vodo. Plavanje je sicer začela trenirati zgolj za kondicijo, a ko je pri 16 letih zbolela za multiplo sklerozo (MS), je ugotovila, da je to edini šport, pri katerem je bolezen ne ovira. Do tedaj je pridno trenirala gimnastiko, vzporedno tudi plavanje, sanjala o tem, da se bo po srednji prometni šoli vpisala na Fakulteto za varnostne vede v Tacnu, saj je želela postati zasebna detektivka ... A niti srednje šole ni uspela dokončati, saj je bila nenehno okrog zdravnikov. Preden so ji postavili diagnozo, je namreč preteklo kar nekaj časa. Opustiti je morala treninge njej tako ljube gimnastike, plavanju pa se ni odpovedala. “Po vsej desni strani telesa čutim mravljince, z desno nogo sem začela šepati, na levo oko skoraj ne vidim ... Pri plavanju me vse to ne ovira. V vodi je telo laže gibljivo, pri vseh drugih športih pa je ravnotežje precej pomembno,” je tedaj hitela pojasnjevati Karin. “Navzven se sploh ne vidi, da bi bilo kaj narobe, saj sem precej natrenirana, le če sem zelo utrujena, se pozna pri ravnotežju,” nam je še razkrila.

“Bolezen je v zadnjem obdobju celo napredovala in zdaj mi nekdo 'očita', da sem kljub temu vendarle 'prezdrava' za tekmovanja?!”

Karin Heuffelparaplavalka

Tekmuje lahko samo na državnih prvenstvih

Pri goriški podružnici Združenja multiple skleroze Slovenije so ji predlagali, naj tekmuje zanje na državnih prvenstvih Slovenije za veterane in paraplavalce, ki jih organizira Paraolimpijski komite Slovenije. Z veseljem se je odzvala povabilu. Postala je večkratna državna prvakinja v disciplini 50 metrov kravl. “Seveda sem si želela, da bi barve naše države v svoji kategoriji (multipla skleroza op.a.) zastopala tudi na svetovnem prvenstvu ter seveda na paraolimpijskih igrah. Glede na to, da sem trenutno res v odlični formi, bi po moje brez večjih težav dosegla normo za uvrstitev v reprezentanco. A naletela sem na nepričakovano oviro. Po zadnji tekmi za državno prvenstvo, kjer sem spet zmagala, so me organizatorji presenetili z vprašanjem, kakšna je moja fizična pripravljenost. Na pol v šali sem odgovorila, da salta nazaj pa res ne bi zmogla narediti. Sploh nisem razumela, zakaj me to sprašujejo, pa saj vendarle vedo, koliko treniram in da se mi prav zato bolezen navzven skorajda ne pozna. Seveda imam težave, a jih s športom na neki način 'krotim'. Če ne bi bila tako zelo vztrajna, če ne bi tako natrenirala svojega telesa, kdo ve, mogoče bi bila že na vozičku,” nam je pripovedovala včeraj, ko smo se ponovno srečali v Kopru. Tokrat ne naključno, saj želi, da pride v javnost ves ta nesmisel okrog tega, da je “čeprav bolna, očitno 'prezdrava' za tekmovanja”.

“Pojasnili so mi, da zame žal ni ustrezne kategorije znotraj moje invalidnosti, torej multiple skleroze, in da bi morala biti zdravstveno slabša, da bi zadostila kriterijem za tekmovanja na višjih nivojih, kot je denimo svetovno prvenstvo ali paraolimpijske igre. Kar je popoln nesmisel. Vsa dokazila imam, da sem bolna, še več - bolezen je v zadnjem obdobju celo napredovala, kar so pokazali izvidi magnetne resonance -, in zdaj mi nekdo 'očita', da sem kljub temu vendarle 'prezdrava' za tekmovanja?! Naj razume, kdor more,” kar ne more verjeti Karin.

“Oprosti, si predobra!”

Šport, ki je že od nekdaj del njenega življenja, je postal njen način življenja. Najbolj ji pomaga potapljanje na vdih. “Med potopom se poglobiš vase, se umiriš, ves balast odpade, veš, kaj je bistvo življenja,” pojasni. Žal na Goriškem pogoji za trening pozimi niso najbolj idealni, saj razen v sosednjem Štandrežu tam ni pokritega bazena. Zato veliko trenira tudi na suhem. Trikrat na teden hodi v fitnes, kjer pod vodstvom trenerja Natana Muhiča dela vaje za moč, nekajkrat na teden, oziroma kolikor ji pač desna noga dopušča, si privošči tudi tek za nabiranje kondicije. “Po operaciji lipoma pod rebri (to je benigni tumor iz zrelih celic maščevja op.a.) moram sicer zdaj bolj ali manj počivati. No, upam, da bom kmalu spet v pravi formi,” se nasmehne Karin, ki je v življenju že večkrat dokazala, da se ne vda tako zlahka.

“Po eni strani sem vesela, da so mi rekli: 'Oprosti, si predobra!' Kdo bi si mislil, da bom kdaj slišala kaj takega, sploh ko sem kot najstnica vsa nemočna ležala v postelji in komaj zmogla tistih deset korakov do kopalnice, ko sem imela kar 40 kilogramov več kot danes, ko so me prepričevali, naj se zavedam, da mi bo bolezen za vedno spremenila življenje ... Seveda mi ga je! Danes, pri 32 letih, imam 68 kilogramov, moje telo je čvrsto kot še nikoli,” pove ponosno. “Po drugi strani pa ...,” po premolku nadaljuje, “po operaciji lipoma se je mravljinčenje po desni strani telesa še okrepilo. Najbolj me ovira, ko se dam v mir. Čez dan niti ni tako zelo moteče. Seveda ni prijetno, a mislim, da teh težav nihče ne opazi, saj sem se tako 'sprogramirala', da sem v redu. Zato mi je toliko bolj hudo, ker sem res vložila ogromno truda v svoje zdravje. Seveda se zavedam, da je MS progresivna bolezen in bom lahko že jutri povsem obnemogla, a dokler lahko, zakaj ne?” ne more razumeti Karin Heuffel.


Najbolj brano