Star sesalec raje v kotiček, ne v smeti

Na zbirnih centrih v Dragonji, Izoli, na Srminu in v Dvorih so danes odprli štiri kotičke za oddajo še delujočih električnih in elektronskih naprav, ki so primerne za ponovno uporabo. Ko bodo preverili njihovo funkcionalnost in električno varnost, bodo uporabnikom na voljo po simbolični ceni.

Sodelovanje sta potrdila direktor Marjetice Koper Davor Briševac 
(levo) in  direktor  Zeosa Emil Šehić. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Sodelovanje sta potrdila direktor Marjetice Koper Davor Briševac (levo) in direktor Zeosa Emil Šehić. Foto: Zdravko Primožič/FPA

ISTRA > Med drugim sprejemajo belo tehniko (pralni stroj, hladilnik, pečica, mali gospodinjski aparati), zabavno elektroniko (radio, zvočniki, LCD televizija, monitor, svetila, računalniška oprema), orodje za dom in vrt ter vse druge naprave, ki delujejo na elektriko ali baterije.

Prispevek k manjšemu obremenjevanju okolja

“Približno dva odstotka takšnih še delujočih naprav vsako leto pristane med zbranimi e-odpadki in ti po nepotrebnem končajo v predelavi materiala. Ponovna uporaba omogoča, da lahko delujoče naprave ponovno uporabimo, s tem pa podaljšamo njihovo življenjsko dobo, kar prispeva k manjšemu obremenjevanju in onesnaževanju okolja. Verjamemo, da je najbolj trajnostni aparat vedno tisti, ki ga že imamo, zato je smiselno, da ga poskušamo uporabljati čim dlje,” je prepričan direktor družbe Zeos Emil Šehić.

2

odstotka še delujočih naprav vsako leto pristane med zbranimi e-odpadki

Pod okriljem ekološkega projekta Spodbujamo e-krožno, ki ga sofinancirata EU in država, skrbijo za ozaveščanje in spreminjanje navad potrošnikov ter jih usmerjajo v podaljševanje življenjske dobe aparatov. Za zdaj je v Sloveniji na voljo že 40 takšnih kotičkov ponovne uporabe.

Nadgradnja uspešnih primerov dobre prakse

Kot pravi vodja sektorja javnih storitev v Okolje Piran Milica Maslo Bezer so zadovoljni, da so poleg centra ponovne uporabe odprli še ta kotiček. V piranski občini so lani zbrali kar 44 ton e-odpadkov. “Ker vsi še niso bili za odpad, smo nekatere dali zainteresiranim posameznikom na razpolago v našem centru ponovne uporabe, z vzpostavitvijo kotička pa bomo to kulturo odslej še bolj spodbujali,” meni.

Tudi v Komunali Izola direktor Denis Bele spomni, da že več let nagovarjajo in spodbujajo občane k ponovni uporabi še uporabnih predmetov. “S sodelovanjem v tem projektu bomo naša prizadevanja še nadgradili in prispevali k širjenju dobre prakse med občani,” ocenjuje.

Cilj je dom brez odpadkov

“Skupno sodelovanje pri takih projektih je eden od primerov dobre prakse za prehod v krožno ekonomijo in približevanje cilju doma brez odpadkov,” pa poudarja direktor Marjetice Koper Davor Briševac. Meni, da bodo občani odzivni in bodo sodelovali ter v nov kotiček prinašali še delujoče naprave, ki pa jih doma ne potrebujejo več.

Vsem zbranim aparatom bo projektni partner TSD preveril funkcionalnost in električno varnost ter jih vrnil na trg po primerni ceni ali pa jih bo podaril. Prodajno mrežo, kjer bodo naprave na voljo po simbolični ceni, bodo letos razširili z vključevanjem lokalnih centrov ponovne uporabe ter spletno stranjo, kjer si bo mogoče ogledati naprave in se odločiti za morebiten nakup.


Najbolj brano