Sodelovanje - to so slovenske sanje

Zveza kulturnih društev Ajdovščina je na slovesnosti na praznični 8. februar podelila najvišja priznanja zveze domačim kulturnim ustvarjalcem. Letos so jih prejeli Turistično društvo Vipavski Križ, Dramsko pevska skupina Zarja in literarni ustvarjalec Bojan Bizjak. Slavnostni govorec Sergej Ranđelović Randžo pa je opomnil: “Delovanje, sodelovanje in spoštovanje. To so slovenske sanje.”

Nevenka Vidmar je prevzela  priznanje v imenu Dramsko pevske 
skupine Zarja. Foto: Polona Ipavec
Nevenka Vidmar je prevzela priznanje v imenu Dramsko pevske skupine Zarja. Foto: Polona Ipavec

AJDOVŠČINA > Osrednja slovesnost ob kulturnem prazniku v Občini Ajdovščina je tradicionalno v znamenju razglasitve dobitnikov priznanj Zveze kulturnih društev Ajdovščina. Med njimi je letos Dramsko pevska skupina Zarja pri Društvu upokojencev Ajdovščina, ki že 17 let navdušuje s pevskimi in dramskimi nastopi ter z različnimi projekti spodbuja medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje s sorodnimi društvi. Priznanje je prejelo tudi Turistično društvo Vipavski Križ, ki skrbi za kulturni razvoj, odkrivanje in bogatenje kulturne dediščine srednjeveškega mesta. Veliko priznanje so letos podelili pisatelju, pesniku, fotografu publicistu in uredniku Bojanu Bizjaku za izjemen literarni opus, spodbujanje raznovrstnih oblik kulture in za mentorsko delo ter za doprinos k prepoznavnosti Vipavske doline ter Ajdovščine kot kulturnega središča. Bizjak se je doslej podpisal pod deset pesniških zbirk, deset zbirk kratke proze in 17 romanov, zadnji, Bonisimo je izšel ob koncu lanskega leta.

Na slovesnosti so priznanja izročili tudi nagrajencem iz lanskega leta, Dori Furlan, Društvu GORA in Petru Avbarju, ki se je kot scenarist in režiser podpisal tudi pod letošnjo prireditev. Za slavnostni nagovor je poskrbel uveljavljeni glasbenik in avtor glasbe Sergej Ranđelović Randžo. Ob spominu na Franceta Prešerna, arhitekta Jožeta Plečnika in glasbenika Ljubena Dimkaroskega se je poklonil tudi množici ajdovskih ustvarjalcev in spomnil, da Ajdovščina ob vseh hramih še vedno nima hrama kulture. Misel o aktualnem stanju in izzivih v Sloveniji pa je zaključil z besedami: “Majhni smo, ker nočemo biti veliki. Imamo najstarejše kolo, imamo najstarejšo iglo in najstarejše glasbilo na svetu. Pa kljub temu ne moremo sešiti odeje, ki bi nas vse pogrela, ne moremo napisati pesmi, ki bi nas vse nagovorila. Delovanje, sodelovanje in spoštovanje. To so slovenske sanje.”


Najbolj brano