PCR potrdilo za smuko ni nujen primer!

V vseh primorskih zdravstvenih domovih vlada obsedno stanje zaradi pomanjkanja kadra, odsotnega zaradi okužb in drugih bolezni. Od danes dalje bodo v koprskem in novogoriškem zdravstvenem domu sprejemali le še nujne in neodložljive primere. Pozivajo pa vse, ki imajo težave z zdravjem, naj pokličejo in vztrajajo s klici, preostale pa, naj po nepotrebnem ne zasedajo telefonskih linij.

Direktorica novogoriškega ZD Petra Kokoravec prosi občane,  naj po nepotrebnem ne obremenjujejo telefonskih linij. Foto: Leo Caharija
Direktorica novogoriškega ZD Petra Kokoravec prosi občane, naj po nepotrebnem ne obremenjujejo telefonskih linij. Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Razmere so izjemno kritične po vsej Primorski. V vseh zdravstvenih domovih (ZD) zaradi okužb, izolacije, odsotnosti zaposlenih zaradi drugih bolezni, dolgotrajnih bolniških in porodniški dopustov ter nege bolnih otrok manjka od 25 do 35 odstotkov zdravnikov in medicinskih sester. Tisti, ki so še zdravi in delajo, skrbijo za paciente dveh, celo treh ambulant in delajo krepko čez uradni delovnik.

Vodstvi koprskega in novogoriškega ZD prosita paciente, naj več dni ali teden vnaprej naročijo nujne listine, ki jih potrebujejo - denimo recepte za zdravila, ki jih redno jemljejo, in napotnice za preglede, za katere imajo že datum. “Tudi za ostale listine, nujne za zdravljenje, naj prosijo dovolj zgodaj,” sporoča strokovna direktorica koprskega ZD Ljubica Kolander Bizjak. “Zaradi izrednih razmer pa ne bomo izdajali drugih potrdil, na primer za smučanje. PCR testiranja opravljamo po protokolu, ne na zahtevo tistih, ki jih zahtevajo zaradi letovanja.”

Petra Kokoravec,

direktorica ZD Nova Gorica

“Ambulanto naj pokliče tisti, ki čuti, da je z zdravjem nekaj narobe. Ljudi pozivamo, naj vztrajajo s klicem za obisk pri zdravniku tisti, ki ga zdaj res nujno potrebujejo!”

Kličite, če je počutje slabo

Direktorica novogoriškega ZD Petra Kokoravec prosi občane, naj po nepotrebnem ne obremenjujejo telefonskih linij. Dodaja pa: “Vsi tisti pa, ki čutijo, da je z zdravjem nekaj narobe, naj vztrajajo, ker je pogovor nujen. Le zdravnik lahko presodi, ali mora bolnika takoj pregledati, ker je njegovo zdravje poslabšano ali ogroženo. Ne želimo si, da bi brez pomoči ostali vsi, ki jo res takoj potrebujejo.”

Kolander Bizjakova dodaja, da pogosto kličejo tisti, ki niso ogroženi, tisti, ki bi res morali k zdravniku, pa pogosto s tem odlašajo. “Poslušajte svoje telo in pokličite, ko je kaj narobe!”

Ljubica Kolander Bizjak

strokovna direktorica koprskega ZD

“Brise jemljemo po protokolu, prihaja pa do izsiljevanja in zmerjanja, ker zdaj marsikdo hoče PCR potrdilo zaradi smučanja. To pa seveda ni nujen primer!”

Odsotnih 25 do 35 odstotkov zaposlenih

V koprskem ZD je zdaj odsotnih že 25 odstotkov zdravnikov in 35 odstotkov medicinskih sester. V novogoriškem ZD je odsotnih 30 do 35 odstotkov zdravstvenih delavcev.

Od danes dalje koprski ZD v ambulantah družinske medicine in ambulantah otroško-šolskega dispanzerja sprejema le nujne in neodložljive primere. Enako velja za novogoriški ZD. Direktorici se pacientom zahvaljujeta za razumevanje. “Vsi kličoči naj sledijo navodilom, vse pokličemo nazaj!” dodaja Kolander Bizjakova.

So pa nekateri klicatelji vse bolj nesramni in zaposlene obkladajo z žaljivkami ter jih zmerjajo. Še posebej, ker ne dobijo potrdil, ki niso nujna za reševanje zdravja in življenja.


Najbolj brano