Rekordno število sodelujočih otrok v projektu Pasavček

Agencija za varnost prometa se že 17. leto podpisuje pod zelo uspešen projekt Pasavček, ki letos znova podira rekorde v številu sodelujočih. Tokrat se je projektu pridružilo kar 1315 skupin in oddelkov iz vrtcev in osnovnih šol. Ključno sporočilo pa je: Red je vedno pas pripet!

Samo pripet varnostni pas prav na vsaki vožnji lahko reši življenje, 
poudarjajo na agenciji za varnost prometa. Foto: STA
Samo pripet varnostni pas prav na vsaki vožnji lahko reši življenje, poudarjajo na agenciji za varnost prometa. Foto: STA

SLOVENIJA > Otroci so v prometu ogroženi kot potniki v vozilih, njihova varnost pa je odgovornost odraslih. “Zagotavljamo jo lahko le s skupnimi prizadevanji staršev, šol, vrtcev in pedagoških delavcev, različnih organizacij v družbi ter z odgovorno vožnjo vsakega posameznika,” poudarjajo na agenciji.

Osnovni namen projekta Pasavček je spodbujanje dosledne in pravilne uporabe otroških varnostnih sedežev in zadrževalnih sistemov, varnostnih pasov med vožnjo ter izboljšanje varnosti otrok med vožnjo. Konec januarja so prve pošiljke z gradivi za izvajanje projekta Pasavček prejele sodelujoče skupine po vsej Sloveniji. Agencija za varnost prometa s projektom spodbuja učenje vseh prometnih vsebin, ki prispevajo k večji varnosti otrok v prometu in ozaveščenosti staršev.

“Rezultati projekta se kažejo v znanju, informiranosti otrok in staršev, prav tako pa smo v času izvajanja projekta izredno povečali pripetost otrok med vožnjo s 54 odstotkov v letu 2005 na več kot 94 odstotkov pri zadnjem opazovanju,” pravijo na agenciji. Še vedno pa je pripetost prenizka na kratkih razdaljah, znotraj naselij in pri nižjih hitrostih.

Sodelujoče skupine izvajajo projektno delo z otroki, srečanja za starše, spremljajo pripetost, spoznajo različne vrste otroških sedežev, se učijo in igrajo ter ustvarjajo v družbi Pasavčka. Agencija bo za strokovne delavce sredi februarja izvedla tudi strokovno izobraževanje.

Otroci, manjši od 140 centimetrov ali lažji od 36 kilogramov, morajo biti med vožnjo v motornem vozilu pripeti v otroškem varnostnem sedežu.

Lani so policisti ugotovili 5832 kršitev, povezanih z neuporabo otroških zadrževalnih sistemov. Leto prej je bilo tovrstnih kršitev 6579. “Vsak voznik mora poskrbeti za pripetost vseh potnikov v vozilu na vsaki, še tako kratki poti. Z močjo rok in nog bi se ob morebitnem trku lahko zadržali le pri hitrosti do 7 kilometrov na uro,” še ilustrirajo na agenciji, kjer so ugotovili, da je bila stopnja uporabe varnostnega pasu v smrtnih prometnih nesrečah pri voznikih in potnikih v letu 2021 slabša kot leto poprej.


Najbolj brano