Madžarski Prestige z eno nogo že v Portorožu

Slovenski državni holding in Kapitalska družba imata mesec dni časa za odločitev, ali bosta uveljavila predkupno pravico in kupila 43-odstotni delež sklada York v Savi, ki obvladuje hotele od Bleda in Ptuja do Portoroža. York sicer delež prodaja madžarskemu investitorju Prestige Tourism. V sindikatu gostinstva in turizma so ogorčeni.

Del skupine Sava v Istri so kompleks na Bernardinu (na fotografiji), 
pa hoteli Mirta in Haliaetum v Izoli in Salinera v Strunjanu.  Foto: Zdravko Primožic/FPA
Del skupine Sava v Istri so kompleks na Bernardinu (na fotografiji), pa hoteli Mirta in Haliaetum v Izoli in Salinera v Strunjanu.  Foto: Zdravko Primožic/FPA

SLOVENIJA > V SDH in Kapitalski družbi do sprejema odločitve tega posla ne bodo komentirali. SDH ima v Savi nekaj manj kot 19-odstotni delež, Kad pa približno 28-odstotni delež. Skupaj imata torej v lasti slabih 47 odstotkov.

Madžari naj bi plačali 38 milijonov evrov, napovedujejo 200 milijonov vlaganj

Predstavniki sklada York so s predstavniki družbe Prestige, za katero stoji madžarski sklad Diofa Asset Management, uskladili in podpisali pogodbo o prodaji Yorkovega deleža v Savi. Madžarski investitorji naj bi po navedbah časnika Delo za Yorkov delež plačali kupnino v višini 38 milijonov evrov.

Do prevzema bo prišlo po izpolnitvi odložnih pogojev, med drugim po pridobitvi soglasja varuha konkurence in neuveljavljanju predkupne pravice države.

Prestige bi v Savo vložil 200 milijonov evrov. “Družba Prestige Tourism bo vstopila v družbo Sava z ambicijo dolgoročnega razvoja turistične dejavnosti na vseh njenih destinacijah in krepitve njene konkurenčnosti na trgu, kar je skladno z javnim interesom za to panogo in hkrati ne obremenjuje državnega proračuna,” so včeraj sporočili iz madžarske družbe. Pišejo, da bodo sledili ključnim strateškim ciljem slovenskega turizma. Glavni izvršni direktor in večinski lastnik družbe Michel Caillard napoveduje tvorno sodelovanje z deležniki v lokalnem okolju, turističnem sektorju in na državni ravni ter krepitev konkurenčnosti turističnih storitev Save Turizma.

Kdo je Prestige Tourism in kam sodi?

Prestige Tourism je projektna družba, registrirana v Budimpešti. Caillard ima v lasti 61,2 odstotka družbe, manjšinski lastnik s 30-odstotnim deležem pa je družba Atlantis Property v lasti Zsolta Komonczija. Atlantis Property je zasebno madžarsko turistično in nepremičninsko podjetje, ki je v zadnjih letih izvedlo več naložb v izgradnjo turističnih in drugih nepremičnin v skupni vrednosti 500 milijonov evrov.

Dejavnost sklada Diofa Asset Management obsega upravljanje investicijskih skladov, upravljanje premoženja in investicijsko svetovanje. Družba upravlja preko 440 milijard forintov (1,23 milijarde evrov) sredstev institucionalnih in malih vlagateljev, vrednost sredstev v upravljanju v nepremičninskih skladih pa je konec 2020 dosegla 252 milijard forintov (710 milijonov evrov). Od leta 2020 je Diofa v lastništvu družbe Tarragona HoldingZrt, ki sodi v Indotek skupino.

Sindikat gostinstva in turizma svari pred prodajo

“Odprodati najlepše bisere naše Slovenije zgolj tujemu kapitalu bi bila nepopravljiva napaka za vse, nas in naše zanamce,” pa so prepričani v sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije. Dosedanji vstop tujega kapitala je pokazal, da ta pred temeljne delavske pravice postavlja predvsem dobiček in svoje interese, so zapisali v pismu in pozvali slovensko javnost, naj prodaje ne dovoli. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je sicer pred nekaj dnevi trdil, da si bo kot minister prizadeval, da bo SDH izkoristil predkupno pravico. A v sindikatu opozarjajo, da se Počivalšek kljub njihovim prošnjam ni z njimi nikoli sestal na temo slovenskega turističnega holdinga, o katerem je govoril še do pred nedavnim.


Najbolj brano