Luka Juri odstopil z mesta direktorja Pokrajinskega muzeja Koper

Luka Juri je v petek podal odstop z mesta direktorja Pokrajinskega muzeja Koper. Po izteku dvomesečnega odpovednega roka bo konec marca tudi uradno zapustil vodenje muzeja, ki ga je krmaril skoraj deset let, od septembra 2012.

Luka Juri konkretnih razlogov za svoj odstop ni navedel.
Luka Juri konkretnih razlogov za svoj odstop ni navedel. 

KOPER > “Čas je za korak naprej. Sodelovanje z Mestno občino Koper in ostalimi partnerji mi je bilo v veselje in čast. Z nekaterimi so se kdaj pa kdaj seveda pojavile tudi razlike v pogledih, tudi s koprskim županom Alešem Bržanom, a tudi z njim je bilo sodelovanje korektno in profesionalno, za kar se mu zahvaljujem,” je ob svojem odstopu povedal Luka Juri, natančnejših razlogov za takšno odločitev pa ni navedel.

Dodal je, da muzej zapušča v dobri formi, bistveno posodobljenega in zanimivejšega, “sedaj pa je na naslednici, oziroma nasledniku, da nadaljuje po tej poti”.

Nanizal je številne odprte projekte, za katere si želi, da bodo uspešno zaključeni, kot je obnova zbirke novejše zgodovine, selitev pisarn z muzejske palače s sprostitvijo dodatnih prostorov za nove zbirke, projekt Koper-Capodistria1500 in začetek delovanja muzejske kavarne.

Juri je muzej vodil vse od leta 2012, leta 2017 ga je tedanji župan Boris Popovič imenoval za še en petletni mandat. Juriju bi se drugi mandat tako iztekel sredi poletja.

Pred koncem prvega mandata so sicer prišli na dan očitki na račun Jurijeve samovolje in vrste nepravilnosti pri vodenju muzeja, v spor med zaposlenimi in direktorjem je poseglo tudi ministrstvo za kulturo, a brez konkretnih rezultatov.

Decembra lani je vodstvo pokrajinskega muzeja po neuspelem predlogu dopolnila k rebalansu občinskega proračuna opozorilo na po njihovem mnenju pomanjkanje razumevanja vodstva občine glede potrebne sanacije prostorov zbirke novejše zgodovine.


Najbolj brano