Se v Hitu obeta nov stavkovni val?

Med zaposlenimi v Hitu in upravo se očitno poglablja prepad. Razmere se zaostrujejo. Sindikati so začeli z resnimi pripravami na napoved stavke. Konkretnih stavkovnih zahtev še ne pojasnjujejo, ker jih še usklajujejo.

V tem tednu naj bi vsi trije sindikati v Hitu uskladili stavkovne 
zahteve. Foto: Leo Caharija
V tem tednu naj bi vsi trije sindikati v Hitu uskladili stavkovne zahteve. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Na seji izvršnega odbora Sindikata igralniških delavcev (Sids) v Hitu so se dogovorili, da stavkovne zahteve skupaj z ostalima sindikatoma v družbi (Git in Vrba) predelajo v končno obliko in začnejo z resnimi pripravami na začetek stavke. Kot je pojasnil predsednik Sids v Hitu Erik Krašna,se ne strinjajo s predlaganimi spremembamiZakona o igrah na srečo. In ne strinjajo se z upravo družbe, ki javno podpira eno od sprememb - ukinitev licenc.

“To je v nasprotju z našimi načeli in interesi. A poleg tega imamo odprtih še vrsto drugih notranjih zahtev. Opozorili smo na možnost stavke. Zdaj je vse odvisno od uprave, koliko se bo pripravljena pogovarjati,” je še pojasnil Krašna. Dopis na to temo so poslali tudi nadzornemu svetu družbe.

Erik Krašna

predsednik sindikata igralniških delavcev v Hitu

“Opozorili smo na možnost stavke. Zdaj je vse odvisno od uprave, koliko se bo pripravljena pogovarjati.”

Stavkovne zahteve še oblikujejo

O konkretnih stavkovnih zahtevah pred oblikovanjem skupnih stavkovnih zahtev z ostalima sindikatoma Krašna ni želel podrobneje govoriti.

Verjetno ne ustrelimo daleč mimo z ugotovitvijo, da razkolu med zaposlenimi in upravo botrujejo nove pogodbe o zaposlitvi s skrajšanim delovnim časom, na podlagi katerih se delo osredotoča predvsem na konce tedna in praznike, pa na nalaganje dodatnih obveznosti zaposlenim ...

Stojan Prando

predsednik sveta delavcev Hita

“Lahko rečem, da se razmere v Hitu, med zaposlenimi in upravo, zaostrujejo.”

V sindikatu Vrba, ki združuje varnostnike, receptorje, blagajnike in zaposlene na igralnih avtomatih, so potrdili, da naj bi predvidoma v tem tednu uskladili stavkovne zahteve. Na stavko so pripravljeni, poudarjajo pa, da bo učinek le, če bodo stavkali vsi trije sindikati oziroma vsi zaposleni.

“Dejstvo je, da če bo v Hitu stavka, bomo šli tudi mi zraven,” je pojasnila Rozana Tomšič, predsednica sindikata Vrba v odstopu. Dodala je, da bodo njihove stavkovne zahteve vezane večinoma na nov zakon o igrah na srečo, ki je v pripravi, saj po vsaki taki spremembi zaposleni potegnejo 'kratko'.

Rozana Tomšič

predsednica sindikata Vrba v odstopu

“Dejstvo je, da če bo v Hitu stavka, bomo šli tudi mi zraven.”

Razmere ostre, uprava za zdaj ne komentira

Njihova stavkovna zahteva bo šla tako v smeri dviga osnovne plače za vse zaposlene, sicer pa se morajo glede stavkovnih zahtev še uskladiti.

“O tem, ali gremo zraven v stavko ali ne, moramo še sklepati na izvršnem odboru in izoblikovati skupne stavkovne zahteve, kar naj bi naredili v tem tednu,” je potrdila tudi Erika Birsa predsednica sindikata Git, ki združuje delavce gostinstva in turizma v Hitu. Kakšnih posebnih zahtev sindikata Git do seje izvršnega odbora ni želela deliti z javnostjo.

Erika Birsa

predsednica sindikata Git

“O tem, ali gremo zraven v stavko ali ne, moramo še sklepati na izvršnem odboru.”

“Lahko rečem, da se razmere v Hitu, med zaposlenimi in upravo, zaostrujejo,” je povedal Stojan Prando, predsednik sveta delavcev v družbi, vzdržal pa se je vsakršnih komentarjev o pripravah na stavko.

Iz uprave podjetja so nam sporočili, da se na informacije o stavki brez pravno-formalnega okvirja ne morejo odzvati. Tudi Hitov nadzorni svet na četrtkovi seji še ni obravnaval kakršnihkoli informacij o stavki.


Najbolj brano