Želijo si ohraniti vsaj ruševine gradu Haasberg

V postojnskem kulturnem domu so se predsinočnjim s premiero dokumentarnega filma Njegova ekscelenca Haasberg poklonili nekdaj mogočnemu gradu pri Planini, ki je bil svoj čas verjetno eden najlepših baročnih dvorcev v srednji Evropi, danes pa o njem priča le še kup ruševin.

Dokumentarce so predstavili (z leve) scenarist Drago Mislej - Mef, producentka filma in odgovorna urednica 
TV Kolut Alenka Furlan Čadež ter  režiser Dušan Milavec.   Foto: Valter Leban
Dokumentarce so predstavili (z leve) scenarist Drago Mislej - Mef, producentka filma in odgovorna urednica TV Kolut Alenka Furlan Čadež ter režiser Dušan Milavec.  Foto: Valter Leban

POSTOJNA > Pod dokumentarec, ki predstavi bogato zgodovino in kulturno dediščino gradu Haasberg oziroma Hošperk in obudi spomin na rodbino Windischgrätz, ki je ostala dobro zapisana v kolektivnem spominu prebivalcev Planine, saj je zaposlovala večino domačinov in pomembno prispevala k razvoju lesne industrije, se podpisujeta postojnska rojaka Drago Mislej - Mef kot scenarist in režiser Dušan Milavec. Med drugo svetovno vojno so leta 1944 partizani grad požgali, po vojni pa se žal ni našlo ne denarja ne energije za obnovo. Odtlej grad žalostno propada.

Ustvarjalci filma se zavedajo, da bi bilo iluzorno pričakovati, da se bo našel nekdo, ki bi grad obnovil, saj je za to potrebnega zares veliko denarja. Upajo pa, da bodo uspeli ohraniti vsaj ruševine. “Želimo si, da bi vsaj to, kar je danes ostalo od gradu, zaščitili. Da bi učvrstili ruševine, ki so zdaj nevarne, in jih očistili, saj je grad s svojo okolico že danes lepa izletniška točka. Morda bo ta film spodbudil pristojne, da začnejo razmišljati v tej smeri,” je dejal Milavec. Drago Mislej Mef pa si želi, da bi film našel pot med mlade, da bi šolarji izvedeli kaj več o tem, nekdaj pomembnem dvorcu pri Planini, ki je med drugim gostil veliko pomembnih ljudi, od Franca Jožefa do Petra Petrovića Njegoša, “danes, ko se vozimo po avtocesti, pa ga niti opazimo več ne.”

Pri snemanju, ki se je zaradi epidemije zavleklo na dve leti, so sodelovali krajani Planine Marko Milavec, Franc Moljk in Andrej Milavec, Tatjana Milavec iz društva Škratovka, ki ga skrbi usoda gradu, avtorja pa sta pred kamero povabila tudi postojnskega župana Igorja Marentiča, dr. Alenko Di Battista iz novogoriške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine ter Almo Bavdek in Alenko Čuk iz Notranjskega muzeja Postojna. Dokumentarni film, ki je nastal v produkciji TV Kolut iz Postojne, so soustvarili še direktor fotografije in montažer Manuel Tomšič, snemalci Neja Kalan, Tjaša Gregorn, Luka Vovk Vižintin in Franci Korošec Šoki, vlogo pripovedovalke zgodbe nekdaj mogočnega gradu pri Planini pa sta avtorja zaupala igralki Marijani Brecelj.


Najbolj brano