Na SKI Bor dobro obiskana tako dnevna kot nočna smuka

Za malim smučiščem SKI Bor je 34 dni smučarske sezone. Čeprav je v zadnjih dneh smučišče urejeno predvsem na tehničnem snegu, je na vsakodnevni nočni smuki dobro obiskano. Veliko zanimanje otrok in staršev je tudi za nočno ali dnevno vikend smučarsko šolo oziroma tečaje.

Čeprav na SKI Bor ob 17. uri vabi brezhibno “polikana” proga, 
učenci večerne šole smučanja vedo, da brez razgibavanja ni 
zdravo hiteti nanjo. Foto: Saša Dragoš
Čeprav na SKI Bor ob 17. uri vabi brezhibno “polikana” proga, učenci večerne šole smučanja vedo, da brez razgibavanja ni zdravo hiteti nanjo. Foto: Saša Dragoš

ČRNI VRH > “Na SKI Bor je kot v mravljišču,” redi povedo med vikendi vedno znova presenečeni mimoidoči. A ne smučarji, saj se na majhnem, prijaznem smučišču dodobra nasmučajo. Ali pa z zanimanjem spremljajo svoje otroke, ki v tukajšnji, med vikendi dnevni sicer pa nočni šoli, osvajajo uvodno smučarsko znanje. Zanimanje za smučarske tečaje je veliko.

SKI Bor oživi, ko se prižgejo luči

Med delovniki, ko smučišče za nočno smuko in šolo oživi s prižigom luči ob 17. uri, je gneča manjša, tečaji pa so nadpovprečno obiskani. “Zelo smo zadovoljni. Vodja šole Uroš Šemrov ima lepo zapolnjene vse razpisane tečaje. Starši otroke, okrog 25 na tečaj, pripeljejo iz širšega območja med Ajdovščino in Logatcem. Vešči smučarski učitelji pa so iz različnih krajev Slovenije,” je v četrtek zvečer povedal lastnik SKI Bor Pavel Čuk.

Ta večer smo našteli celo nekaj več otrok, ki so ob smučanju lepo osvojili tudi “covidne” zapovedi. Po njihovem preverjanju in pregledu smučarske opreme, so se z učitelji razgibali brez smuči. Potem pa so odpeljali zadnji uri štiridnevne šole vijuganja. Pravzaprav so si najprej nadeli šolske odsevne površnike z napisom Abeceda zimskih radosti, ki je slogan šole.

Osemurni večerni in vikend tečaji (med zimskimi počitnicami bodo dve uri daljši) so razpisani vse do konca februarja. “Za večerni tečaj smo odšteli 90 evrov, kar se mi zdi dostopna cena. Vnuk je navdušen. Tudi sam z veselje spremljam njegov napredek in prizadevanje učiteljev,” je bil zadovoljen dedek iz okolice Logatca.

Otroci in starši so si enotni, da je večerna šola smučanja doživetje in to kar obljublja: abeceda zimskih radosti. (Foto: Saša Dragoš)

Odlični pogoji na tehničnem snegu

Ker je iz tekaških stez pod smučiščem že minuli teden pokukala trava in preprečila užitek smučarskim tekačem, se poraja vprašanje, ali bo sneg zdržal do konca februarja.

Letošnja sezona, ki je do četrtka postregla s 33 smučarskimi dnevi, je že doslej ena boljših v zadnjih letih. “Imamo dobro sezono, na progi pa okrog 40 centimetrov predvsem tehničnega snega. Delamo ga vsako noč, ko nam pogoji to dopuščajo. Ob primerni vlagi, mora temperatura pasti pod minus tri stopinje Celzija. Zadnje tri dni smo sneg ponoči izdelovali. Preden bomo povsem izpraznili akumulacijsko jezero, ga bomo izdelali še dobrih deset centimetrov. To naj bi zadoščalo za mesec dni,” je optimističen Čuk.

Februarja je upravičeno upati tudi na kakšno dodatno pošiljko naravnega snega. Smučarji pa so zagotovili, da so s “polikano” progo na tehničnem že skoraj bolj domači kot na naravnem snegu.


Najbolj brano