S kitaro si krajša čas in žanje uspehe

Sedmošolec Jaka Biščak se na Glasbeni šoli Postojna uči kitaro, s katero si je samo v zadnjem letu priigral štiri zlata priznanja - na treh mednarodnih in na državnem tekmovanju Temsig. Poleg tega je navdušen smučar in uspešen košarkar.

Jaka Biščak  iz Grobišč pri Postojni je tako uspešen kitarist kakor navdušen košarkar.  Foto: Andraž Gombač
Jaka Biščak iz Grobišč pri Postojni je tako uspešen kitarist kakor navdušen košarkar.  Foto: Andraž Gombač

Jaka Biščak, ki je pred kratkim dopolnil 13 let, je doma iz Grobišč pri Postojni. Iz vasice, ki mu omogoča mirno življenje v naravi, se vozi v šolo v Postojno, kjer obiskuje Osnovno šolo Miroslava Vilharja in Glasbeno šolo Postojna. Tam se že sedmo leto uči kitaro, od vedno njegov najljubši instrument. Prva tri leta je bila njegova mentorica Martina Kocjančič, zdaj pa je njegova profesorica Nataša Črnugelj, ki je v njem odkrila tisto željo po več znanja in seveda po uspehu. Zato ga je že pri devetih letih prvič peljala na državno tekmovanje, kjer se je kot najmlajši udeleženec presenetljivo dobro odrezal in domov prinesel srebrno priznanje.

Tekmovalni duh je razvijal tudi v športu, tako v smučanju kot v košarki, kjer se je s svojo ekipo Košarkarskega društva Postojna prebil celo v 1. ligo, kar pomeni, da bo moral zdaj za košarko žrtvovati tudi kako uro kitare. Obenem pa pravi, da je tudi trening košarke že kdaj izpustil zaradi kitare, zlasti ko je moral več vaditi za tekmovanje. Teh mu v zadnjem letu ni manjkalo: poleg Temsiga so mu prinesla zlate plakete še tri mednarodna tekmovanja: 12th World Open Online Music Competition v Beogradu, International Music Competition Imka v Sarajevu ter 1. Mednarodno tekmovanje v kitari, ki ga je v Velenju priredilo špansko veleposlaništvo. Za zadnjega je moral poseči po partiturah španskih skladateljev in se tako seznanil s Josejem Viñasom (1823-1888), ki je kmalu postal eden njegovih najljubših avtorjev.

Mladi postojnski kitarist drevi v radijski oddaji s skladbami Španca Joseja Viñasa

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V istoimenski rubriki oddaje Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bomo prisluhnili nadebudnemu sedmošolcu Jaki Biščaku in španskemu skladatelju Joseju Viñasu.

Tekmovanja so mu poleg uspehov prinesla tudi zelo koristno Zoisovo štipendijo, ki mu bo morda olajšala nadaljnje šolanje. Ni še prepričan, ali ga bo nadaljeval v smeri kitare, razmišlja namreč o strojni srednji šoli. Kitare sicer ne namerava pustiti v kotu, še jo bo igral, morda v kakem bendu, kot njegov oče, ki igra klaviature. Jaka bi najraje igral rock, a tudi klasiko bi še želel imeti v repertoarju. Oboje tudi rad posluša. Največkrat doma, kjer si poišče najljubšo glasbo prek spleta. Rad pa obišče tudi kak koncert, zlasti poleti, ko je v Postojni Teden kitare, kjer je spoznal že nekaj slavnih kitaristov, a od vseh pa ga najbolj navdušuje Mak Grgič.

Svoje želje po muziciranju izpolnjuje še na poletnih tečajih Kitarika in v kitarskem orkestru Glasbene šole Postojna. Sicer pa tudi doma kdaj zadoni ansambelska igra, ko združi moči z očetom klaviaturistom in dedkom kitaristom. Zato upa, da bo počasi za glasbo navdušil še svojo dveletno sestrico.

Da gresta pri njem glasba in šport kar dobro skupaj v korak, meni tudi njegova učiteljica Nataša Črnugelj: “Kot velik športnik ima dobro kondicijo, koncentracijo in vzdržljivost. Zelo veliko dela in se tudi hitro razvija. Delavnost in marljivost sta nujni pri vsakodnevnih treningih, večkrat tedenskih vajah na glasbeni šoli ter zbirki odličnih ocen v šoli ... So pa seveda obdobja, ko malo popusti pri enem ali pri drugem. In tudi jaz moram z njim kdaj voziti slalom.”

Lea Hedžet, Radio Koper


Najbolj brano