Občina Vipava in Univerza v Novi Gorici v sodni dvorani le zbližali stališča

Občina Vipava in Univerza v Novi Gorici sta po več neuspešnih poskusih vendarle korak bliže dogovoru glede upravljanja in souporabe dvorca Lanthieri. Tako sta po današnjem naroku povedala župan Goran Kodelja in rektor ustanove Danilo Zavrtanik. Čas za dogovor je do 1. marca.

Občina Vipava in Univerza v Novi Gorici sta po več neuspešnih 
poskusih vendarle  korak bliže dogovoru glede  upravljanja in 
souporabe dvorca  Lanthieri. Foto: Leo Caharija
Občina Vipava in Univerza v Novi Gorici sta po več neuspešnih poskusih vendarle korak bliže dogovoru glede upravljanja in souporabe dvorca Lanthieri. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Potem ko je v tožbi Občine Vipava proti Univerzi v Novi Gorici za prenehanje najemnega razmerja in izpraznitev prostorov v Lanthierijevem dvorcu doslej kazalo, da so stališča obeh strani preveč narazen za dogovor, se je po današnjem tretjem naroku, ki je potekal za zaprtimi vrati, vendarle pokazala možnost sporazuma. Tako vsaj sta povedala oba ključna akterja, vipavski župan Goran Kodelja in rektor novogoriške univerze Danilo Zavrtanik.

“Mislim, da smo naredili velik korak naprej. Danes smo se dogovorili za nekatera izhodišča, na osnovi katerih bi prišli do skupnega dogovora. Jaz se optimist in verjamem, da bomo dosegli dogovor. Predvsem pa mislim, da je dogovor najboljša opcija za obe strani. Zdaj moramo sesti skupaj, se pogovoriti ter precizirati stvari. Močno si želim, da bi 1. marca lahko zaključili,” je ob odhodu iz stavbe novogoriškega okrožnega sodišča izjavil župan Kodelja.

Danilo Zavrtanik

rektor univerze

“Da po sodišču hodimo zaradi treh sob, bi bilo treba koga vprašati po zdravju.”

Tudi rektor Danilo Zavrtanik, ki prihodnji teden uradno predaja vodenje ustanove novemu rektorju Boštjanu Golobu, je bil dokaj optimističen. “Danes smo se dogovorili, da bomo nadaljevali pogovore in poskušali priti skupaj. Nam je pomembna dolgoročnost in kot zgleda, bi občina na to lahko pristala, če bi dogovorili še nekatere druge stvari. To je premik v pozitivno smer,” je povedal.

Kot smo poročali, je za župana Kodeljo zakupna pogodba, ki jo je z univerzo za 85 let sklenil prejšnji župan Občine Vipava Ivan Princes, nezakonita. Občina je na sodišču nasprotni strani doslej predlagala sklenitev petletne pogodbe ali pogodbe za nedoločen čas, s šestmesečnim odpovednim rokom. Odprti vprašanji pa sta tudi višina najemnine, ta znaša 2000 evrov na leto, in možnost upravljanja ter uporabe dodatnih prostorov v dvorcu za javne vsebine.

“Najemnina je še odprta zadeva, ampak nam je vseeno, ali jo plačujemo prek investicijskega vzdrževanja ali direktno. Plačilo prek investicijskega vzdrževanja je predlagala Občina Vipava, mi smo to sprejeli, zdaj si je premislila. Če bo prišla številka, ki bo primerljiva s tem, kar je bilo doslej, nam je vseeno. Ostalih zadev pa ne bi niti komentiral. Da po sodišču hodimo zaradi treh sob, bi bilo treba koga vprašati po zdravju,” je za konec dodal Zavrtanik.


Najbolj brano