Ob vaškem domu bodo zrasli vrtički

Občina Hrpelje-Kozina bo v bližini vaškega doma Hrpelje uredila prostor za 18 manjših ograjenih njiv in jih opremila z visokimi gredami, lopami in klopmi. Za pridelavo vrtnin jih bodo lahko uporabljali domačini, ki nimajo svojih obdelovalnih površin.

Ob vaškem domu Hrpelje bo občina za krajane, ki nimajo svojih 
obdelovalnih površin, uredila 18 manjših  ograjenih njiv z lopami. Foto: Andrejka Cunjac
Ob vaškem domu Hrpelje bo občina za krajane, ki nimajo svojih obdelovalnih površin, uredila 18 manjših ograjenih njiv z lopami. Foto: Andrejka Cunjac

HRPELJE > Naložba, ki je del projekta LAS Krasa in Brkinov Ureditev njivic za lokalno samooskrbo, bo prispevala k osveščanju o pomembnosti lokalnih proizvodov in samooskrbe, hkrati pa bo ponudila nov prostor za medgeneracijsko druženje krajanov ter izmenjavo znanj.

“Projekt je namenjen lokalnemu prebivalstvu, ki nima možnosti pridelave vrtnin na lastnih pridelovalnih površinah. Predvsem zagotavlja uporaben prostor v urbanem okolju, spodbuja medgeneracijsko povezovanje ter socialno vključenost vseh skupin lokalnega prebivalstva,” pojasnjujejo na občini. Gredice bodo zasnovane tako, da bodo omogočale dostop in uporabo tudi ranljivim skupinam, kot so invalidi, starostniki, mlade družine in otroci iz bližnje osnovne šole.

V izvajanje projekta sta vključena tudi Kmetijsko gospodarska zbornica Sežana in Zavod Dobra pot, ki bosta za uporabnike njivic organizirala izobraževanja in delavnice.

Občina je z izbranim izvajalcem, podjetjem Godina, že podpisala pogodbo v vrednosti 97.000 evrov. Gradnja se bo začela še ta mesec in bo dokončana predvidoma marca.

Projekt je sofinanciran iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Poleg Občine Hrpelje-Kozina kot partnerji v projektu sodelujejo še občine Sežana, Divača in Komen, Kmetijsko gospodarska zbornica Sežana, Zavod Dobra pot in OŠ Dragomirja Benčiča-Brkina Hrpelje. Vrednost celotnega projekta znaša slabih 127.000 evrov.


Najbolj brano