Za enajst voženj na fizioterapijo 0,33 evra kilometrine

“Ne vem, ali bi se smejala ali jokala,” je bila ob prejemu obvestila Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije o povračilu potnih stroškov za prevoze na fizioterapijo razočarana naša bralka, ki je za enajst prevozov iz Hrvatinov do Portoroža in nazaj (priznali so ji jih do Kopra) prejela 0,33 evra. Na ZZZS pojasnjujejo, da se obračun po zakonu zmanjša za znesek, ki ga je zavarovanec dolžan nositi sam in ki trenutno znaša 32 evrov.

Če si zavarovana oseba izbere izvajalca, ki ni najbližji, se ji  
prevozni stroški povrnejo, kot da bi potovali k najbližjemu 
izvajalcu. Foto: STA
Če si zavarovana oseba izbere izvajalca, ki ni najbližji, se ji prevozni stroški povrnejo, kot da bi potovali k najbližjemu izvajalcu. Foto: STA

KOPER > “Ogorčenje in nemočen bes” sta našo bralko iz Hrvatinov spodbudila, da nas je obvestila o povračilu potnih stroškov za decembrske prevoze na fizioterapije, ki ga je prejela od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). “Nisem pričakovala visokega zneska, ampak kar sem dobila, me je vrglo...” Za enajst voženj iz Hrvatinov do Portoroža (oziroma Kopra, do kjer so ji jih priznali) in nazaj je prejela 0,33 evra. “Ustavite se za trenutek in pomislite, kako daleč bi prišli za ta denar...,” je bila razočarana. “Ali jih ni sram, gospode, ki nam narekujejo neživljenjske zakone, ob tem mastno kradejo, mi mali ljudje pa naj pridno hodimo v naše službe in naj se ne sprašujemo, zakaj. Zakaj niti takrat, ko nas delo obrabi in potrebujemo operacijo in terapije, nismo upravičeni do poštenosti, zakaj? Saj plačujemo pridno vsak mesec v vašo nenasitno malho??? To je klofuta v obraz, to je posmeh našemu delu, tu se konča dostojanstvo,” je bila neposredna.

V Portorož se je na fizioterapije vozila, ker je tam prišla prej na vrsto, na ZZZS pa so ji v skladu s predpisi priznali povračilo prevoza do najbližjega izvajalca, torej do Kopra. Kot pravi, je v tem času v bolniškem staležu, zaradi česar prejema tudi nižje nadomestilo plače. “Moja plača ta mesec ni znašala niti 700 evrov. Samo račun za elektriko pa 116 evrov.”

Zavarovana oseba sama krije potne stroške do višine treh odstotkov minimalne plače v vsakem koledarskem mesecu. Lastni prispevek trenutno zanaša 32,23 evra mesečno.

Upoštevati je treba odbitek

In kako so na ZZZS prišli do zneska 0,33 evra?

Kot izhaja iz obvestila o povračilu stroškov, bi zavarovanki glede na izračun pripadalo skupno dobrih 31 evrov kilometrine za najkrajšo pot od doma do najbližjega izvajalca in nazaj (dobrih 21 kilometrov v obe smeri enajst dni), vendar so ji 30,7 evra odbili.

Na ZZZS pojasnjujejo, da se pri obračunu prevoznih stroškov upošteva deset odstotkov cene litra neosvinčenega motornega bencina, veljavne v času potovanja, na kilometer (ali ceno javnega prevoza). Pri povračilu stroškov prevoza na delo in z dela se, za primerjavo, upošteva 15 odstotkov cene neosvinčenega motornega bencina oziroma 0,20 evra na kilometer.

Poleg tega pa na podlagi zakonodaje velja tudi odbitek v obliki lastne udeležbe zavarovanca, in sicer se obračun zmanjša za tri odstotke minimalne plače. Lastni prispevek trenutno tako znaša 32,23 evra mesečno, kar torej v praksi pri nekaterih zavarovancih pomeni, da povračila stroškov zaradi bližine niti ne dobijo.

Toda, kot je še pristavila naša bralka, pri takšnem povračilu nenazadnje ne gre le za vprašanje primernega plačila, pa čeprav samohranilki pride prav vsako evro, pač pa za absurdnost nakazanega zneska, saj samo postopek pošiljanja obvestila in izvedbe transakcije stane več.

Na vprašanje, kako utemeljujejo takšno sistemsko ureditev oziroma ali se jim zdi ustrezna, nam na ZZZS niso konkretno odgovorili, pač pa zgolj ponovili, da pravica določa tudi lastno udeležbo zavarovanca pri potnih stroških.


Najbolj brano