V novi številki Primorskih novic preberite

“Vsako leto se borimo z divjadjo, toda to, kar se zdaj dogaja, je začetek konca kmetovanja,” so bili enotni kmetje, ki so si danes s predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice (KGZS) in Primorskega lovsko upravljalskega območja ogledali škodo, ki so jo na travnikih v bližini vasi Brezovo Brdo, pa vse do Javorja v Brkinih, povzročili divji prašiči.

“Glede na to, da je država lastnik divjadi, bi bil skrajni čas, da  
prevzame tudi odgovornost za škodo, ki jo ta povzroča,” so  jasni  
kmetje. Foto: Katja Kirn Vodopivec
“Glede na to, da je država lastnik divjadi, bi bil skrajni čas, da prevzame tudi odgovornost za škodo, ki jo ta povzroča,” so jasni kmetje. Foto: Katja Kirn Vodopivec

Na ZZZS povračilo potnih stroškov izračunajo tako, da nekateri zavarovanci ne dobijo nič

“Ne vem, ali bi se smejala ali jokala,” je bila ob prejemu obvestila Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije o povračilu potnih stroškov za prevoze na fizioterapijo razočarana naša bralka, ki je za enajst prevozov iz Hrvatinov do Portoroža in nazaj (priznali so ji jih do Kopra) prejela 0,33 evra. Na ZZZS pojasnjujejo, da se obračun po zakonu zmanjša za znesek, ki ga je zavarovanec dolžan nositi sam in ki trenutno znaša 32 evrov.

Bolniška že po 20 dneh v breme ZZZS

Izplačevanje nadomestila za bolniško odsotnost v breme delodajalca se bo, kot kaže, skrajšalo s 30 na 20 delovnih dni. Za zdaj je to šele predlog poslanske skupine SAB, a so tudi v koaliciji napovedali, da ga bodo podprli. Sprememba, zaradi katere se bodo povečali odhodki ZZZS, bi se uveljavila 1. marca.

Sava bi lahko pristala v rokah Madžarov

Po poročanju Dela in Pop TV, da naj bi sklad York svoj delež Save prodal madžarskemu skladu Diofa Asset Management, je SDH pojasnil, da je v načrtu upravljanja za leto 2022 predvidel več možnih scenarijev pri odločanju glede turističnih družb, trenutno pa ne vodi uradnega postopka prodaje ali nakupa deleža v Savi.

Na avtocesti izgubili tudi živega prašiča

Rezervna kolesa, škatle, kovčki, smuči, celo cele kamp prikolice, vse to in še več vozniki izgubljajo na naših avtocestah, odpadli predmeti pa lahko povzročijo nesreče. Dars zato opozarja, naj tovor na avtih, prikolicah ali tovornjakih pred vožnjo dobro pritrdimo, če kaj izgubimo, pa naj pokličemo na pomoč Darsove vzdrževalce in tega nikakor ne pobiramo sami.

Turški državljani niso bili avtoštoparji

Čeprav je 30-letni državljan Severne Makedonije sprva poskušal zaigrati na humanitarno noto, češ da je v svoj avto sprejel štiri turške državljane, ker se je usmilil matere, ki je ob cesti štopala z otrokom, si je danes na sodišču premislil. Priznal je krivdo za kaznivo dejanje, v zaporu bo dve leti lahko razmišljal o tem, kar je storil.

Nova linija s Kitajske z mini kontejnerskimi ladjami

Koper ima novo direktno kontejnersko ladijsko linijo z Daljnega vzhoda. A ta je posebnost. Ladja dubajskega ladjarja Volta, ki bo jutri priplula iz največjih kitajskih pristanišč, ima zmogljivost le 1200 TEU kontejnerjev. Običajno ladje matice na liniji Kitajska-Koper lahko prevažajo po 15.000 TEU na krovu.

Radič, ki je prava umetnina

Goriški radič je poznan kot zimska vrtnica. Pravijo, da je tako lep kot rdeča kraljica rož, le da nima vonja. Ima pa zato izjemen okus. V času, ki gostinstvu ni najbolj naklonjen, so se goriški gostinci povezali in od 20. januarja do 20. februarja skupaj z drugimi pozornost namenjajo posebnemu goriškemu radiču - sukenskemu regutu.

Prvi stanovalci doma upokojencev v Vrtojbi se bodo vselili konec leta

Prenova doma upokojencev v Vrtojbi je po slabem letu dni le stekla. Od skupno 153 postelj jih bo 60 za dementne, v centru pa naj bi bili tudi dnevni center, zdravnik, kavarna, trgovina. Prvi stanovalci naj bi se vselili konec leta. Govorice, da naj bi dom v Vrtojbi prevzela družba SeneCura, zanikata tako družba Dom upravljanje, ki ima koncesijo, kot ministrstvo.

Vsestranska ustvarjalka Eva Petrič v galeriji Gong predstavlja “neočitno v očitnem”

V Galeriji Gong v Novi Gorici razstavlja konceptualna intermedijska umetnica Eva Petrič. TRANSapPARENT je naslov prostorske instalacije in izbora fotografskih del, ki jih je ustvarila v zadnjem desetletju. Vsestranska ustvarjalka živi in dela na Dunaju, v Ljubljani in New Yorku.

“Etikete so samo za na rakijo!”

V ljubljanskem Muzeju novejše zgodovine je do 1. maja na ogled razstava Odjuga: zgodbe o identitetah na prepihu, ki v svoje središče postavlja osebne zgodbe priseljencev iz republik bivše Jugoslavije v Slovenijo in njihovih potomcev. Razstavo, polno hudomušnih citatov, ukoreninjenih stereotipov in tudi težkih zgodb iz 90. let, ko je na območju bivše Jugoslavije divjala vojna vihra, v Sloveniji pa je čez noč iz registra stalnega prebivalstva “izginilo” 25.671 ljudi, sta zasnovali njeni kuratorici Corinne Brenko in Urška Purg.

Aljoša Rehar: “Ko dosežeš, da so mediji diskreditirani, laže širiš dezinformacije”

Zgodi se, da kdor piše novice, tudi sam postane novica. Lani se je to zgodilo Slovenski tiskovni agenciji (STA), ki je ob svoji okrogli 30-letnici ostala brez plačila za opravljanje javne službe. Urad vlade za komuniciranje ji ga je nakazal šele po mukotrpnih 312 dneh negotovosti. Ob izteku agonije je vajeti najbolj marljivega in obenem najbolj anonimnega izmed novinarskih kolektivov decembra prevzel dolgoletni STA-jevec, 42-letni Vipavec Aljoša Rehar.

Blues, rock in iskrenost so neuničljivi

“Bila je ljubezen na prvi dotik,” se Jodl Gazvoda nasmehne, ko v stanovanju, nedaleč od morja, v roke vzame kitaro. Pravi, da bo ostal Gorenjec, to je navsezadnje slišati že v njegovem glasu, doma pa je v Izoli. Tja je že kot deček rad prihajal k starim staršem, sledila so leta in desetletja živahnega glasbenega popotovanja po Evropi, predlani pa se je vrnil v Izolo in se tam ustalil. Sprehaja se s psičko, piše nove pesmi, igra, snema ... in se že veseli dne, ko se bodo spet začeli vrstiti koncerti, na katerih bo lahko nastopal pred občinstvom, nerazredčenim in brez mask.

Veselje v Ljubljani in Novi Gorici

Sredin pozni večer je slovenski odbojki na tujem prinesel zmagi ACH Volleyja in Merkurja Maribora. Za presenečenje v domačem prvoligaškem tekmovanju so poskrbela dekleta novogoriškega Gen-I Volleyja, ki so ekspresno premagala Ankaran.


Najbolj brano