Slovensko-kitajski poslovni svet: Več podjetij ob Janševih izjavah glede Tajvana že občutilo posledice

V luči izjav premierja Janeza Janše glede Tajvana v nedavnem pogovoru za indijsko televizijo Doordarshan so slovenska podjetja, ki delujejo na kitajskem trgu, že prejela odzive partnerjev iz azijske velesile, so za STA navedli v Slovensko-kitajskem poslovnem svetu. Prihaja na primer do preklicev pogodb in tudi do izstopov iz dogovorjenih naložb.

Premier Janez Janša Foto: STA
Premier Janez Janša Foto: STA

LJUBLJANA > Po pojasnilih sveta, ki deluje pri Gospodarski zbornici Slovenije, vodi pa ga Žiga Vavpotič, so nekatera podjetja prejela preklice pogodb o nakupu, nekatera sporočila o ukinitvi fizične ali spletne prodaje izdelkov, pri nekaterih pa so kitajski partnerji izstopili iz že dogovorjenih poslovnih naložb.

Tri opozicijske stranke, SD, LMŠ in SAB, so danes vložile zahtevo za sklic nujne, zaprte seje parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) na temo aktualnega dogajanja glede izjav predsednika vlade Janeza Janše, ki zadevajo Kitajsko in Tajvan. V omenjenih treh strankah med drugim menijo, da bi lahko imele Janševe izjave dolgoročne posledice na odnose z azijskimi državami in so v neskladju z dolgoročno strategijo slovenske zunanje politike. Opozorili so tudi na vlogo državnega zbora pri zunanjepolitičnih usmeritvah Slovenije.

Spet druga podjetja so spremljala izkušnje Litve, kjer se je zaradi spora s Kitajsko močno zaostril carinski postopek z največjim azijskim gospodarstvom in poskušajo preusmeriti svoje delovanje prek drugih držav EU.

"Pri mednarodnem sodelovanju gre v največji meri za stabilnost poslovnega okolja, in takoj, ko se ta zamaje, gospodarstvo občuti posledice," so jasni v Slovensko-kitajskem poslovnem svetu.

Izvršni odbor sveta je po številnih odzivih, ki so jih sprožile izjave premierja Janše glede Tajvana, že v sredo poudaril pomembnost stabilnih političnih odnosov za dobrobit poslovnega okolja v obeh državah ter za napredovanje gospodarske izmenjave. Poudarili so, da morajo ostati gospodarski odnosi nepolitizirani.

Kitajska je eden od največjih slovenskih partnerjev zunaj EU

Za STA so medtem danes zapisali, da je Slovenija izvozno naravnano gospodarstvo, Kitajska pa eden od njenih največjih partnerjev zunaj EU. V času gospodarskega okrevanja po koronski krizi vse, kar otežuje gospodarsko sodelovanje, ni v interesu gospodarstva, so navedli.

"Čeprav so naši izdelki in storitve kakovostni in inovativni, vsaka sprememba v političnih odnosih spremeni dinamiko poslovanja. Zato moramo kot država poskrbeti, da so politični odnosi stabilni, saj lahko le tako pričakujemo tudi stabilno poslovno okolje," so dodali.

Opozorili so tudi, da je kitajski trg še posebej specifičen, saj si je s kitajskimi partnerji treba vzeti dovolj časa za vzpostavitev zaupanja. Zato jih skrbi, da bo to zaupanje zamajano.

Počivalšek: Slovenska zunanja politika mora imeti pred očmi v prvi vrsti slovenske gospodarske interese

Na izjave predsednika vlade glede Tajvana se je v sredo zvečer na facebooku odzval tudi gospodarski minister in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek. Tudi on je podčrtal, da je Kitajska eden največjih slovenskih gospodarskih partnerjev zunaj EU, in dodal, da morajo "osebna stališča, tudi če so dana z najboljšimi nameni, upoštevati gospodarsko realnost". Slovenska zunanja politika mora imeti po njegovem prepričanju pred očmi v prvi vrsti slovenske gospodarske interese.

Janša je v ponedeljek v pogovoru za indijsko televizijo Doordarshan med drugim razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o "izmenjavi predstavništev". Zatrdil je sicer, da "to ne bo na ravni veleposlaništev". "To bo predstavništvo na enaki ravni, kot jih ima že veliko držav članic EU," je dejal. Pri tem je Kitajsko ostro kritiziral zaradi odziva na napoved Litve na odprtje diplomatskega predstavništva na Tajvanu in tajvanskega v omenjeni baltski državi.

Dejal je tudi, da bo Slovenija podprla vsako suvereno odločitev Tajvancev: če bodo želeli živeti neodvisno ali če se bodo "svobodno, brez prisile, vojaškega posredovanja, izsiljevanja ali strateškega goljufanja, kot se trenutno dogaja v Hongkongu, odločili, da bi bili radi del Kitajske".

Opozoril je tudi na odgovornost za izbruh pandemije covida-19, o čemer da "se bo treba še pogovoriti" in da "bi kitajske oblasti morale odgovarjati", ker da sveta niso pravočasno obveščale o grožnji novega koronavirusa.

Kritike na premierja zaradi teh izjav, ki da pomenijo odmik od usmeritev Slovenija na zunanjepolitičnem področju, letijo iz dela opozicije in javnosti, obeta se tudi izredna seja odbora za zunanjo politiko.


Najbolj brano