Vračajo se Glasbene matineje

Tradicija Glasbenih matinej je od prve izvedbe zelo priljubljena pobuda. Slovensko stalno gledališče in Glasbena matica sta zato ponovno združila moči za krajši koncertni cikel, ki ga je tudi tokrat sestavil umetniški vodja matinej Črtomir Šiškovič.

Tudi priznani kvintet Slowind bo sooblikoval letošnje Glasbene 
matineje, ki jih bosta SSG in Glasbena matica priredila v manjšem 
obsegu, a s privlačnim  programom. (Foto: Jože Suhadolnik)  Foto: JOZE SUHADOLNIK
Tudi priznani kvintet Slowind bo sooblikoval letošnje Glasbene matineje, ki jih bosta SSG in Glasbena matica priredila v manjšem obsegu, a s privlačnim programom. (Foto: Jože Suhadolnik)  Foto: JOZE SUHADOLNIK

Prvi koncert bo 20. februarja ob 11. uri v foajeju balkona SSG z nastopom dua, v katerem igrata nizozemski pianist Ruben Plazier in violinistka Karen Su, rojena v Los Angelesu, ki je leta 1998 prejela prvo nagrado na tekmovanju Lipizer in je zdaj rezidenčna solistka na zavodu Queen Elisabeth Music Chapel v Bruslju. Program bo obsegal violinske sonate Debussyja, Poulenca in Griega.

Vsako leto eden od koncertov vrednoti umetniške vrline profesorjev ali učencev Glasbene matice, v tem primeru s poudarkom na doprinosu Benečije. V nedeljo, 6. marca, bo namreč občinstvo lahko prisluhnilo klavirskemu recitalu Davida Tomasetiga. Pianist bo v obliki koncerta predstavil vsebine svoje diplomske naloge Bach in jazz govorica, v kateri izvaja Bachove skladbe v različnih slogih in z različnimi tehnikami, ki so značilne za jazz glasbo.

Tretji in zadnji koncert bo na sporedu 13. marca, ko v goste prihaja priznani pihalni kvintet Slowind, ki deluje od leta 1994 in se je profiliral v aktivnega izvajalca sodobnih del, od klasikov avantgarde do najmlajših, obetavnih avtorjev našega časa. V program, ki ga je sestavil posebej za tržaško matinejo, je uvrstil Scarlattijevi Sonati v pihalnih barvah velikega pianista Dina Lipattija, Mozartovo Žalno glasbo, izvorno napisano za orgelski avtomat, in poleg ene največjih mojstrovin sploh za pihalni kvintet, ki jo je napisal nemški skladatelj Paul Hindemith, še delo mlade slovenske skladateljice Nine Šenk, ki je posvečeno prav temu ansamblu.


Najbolj brano