Fluidmaster del proizvodnje iz Postojne preselil v Neverke

Postojnsko podjetje Fluidmaster, naslednik Kolektor Liva, je s preselitvijo polovice proizvodnje v industrijsko-obrtno cono Neverke začasno, do konca leta 2023, rešilo prostorsko stisko. To bo dokončno rešila selitev na novo lokacijo, ki se nakazuje v coni na Prestranku, v Logatcu, pa tudi v Neverkah.

Postojnski Fluidmaster je polovico proizvodnje preselil  v industrijsko cono Neverke na Pivškem, kjer so  danes slovesno odprli nove prostore. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Postojnski Fluidmaster je polovico proizvodnje preselil v industrijsko cono Neverke na Pivškem, kjer so danes slovesno odprli nove prostore. Foto: Katja Kirn Vodopivec

NEVERKE > Z novimi proizvodnimi prostori, ki so jih uredili v bivši hali podjetja Kp-Plast v industrijsko-obrtni coni (IOC) Neverke, kjer imajo na voljo 2340 kvadratnih metrov površin, so začasno rešili prostorsko stisko, s katero se soočajo v kompleksu nekdanjega Liva, kjer od Kolekorja najemajo 14500 kvadratnih metrov prostorov, poleg teh pa imajo tudi v šotorih urejenih še 2500 kvadratnih metrov skladišč.

“Glede na to, da se nam na obstoječi lokaciji konec leta 2023 izteče najemna pogodba, smo proaktivno odreagirali in začeli iskati rešitve. Končni cilj je vsekakor preselitev podjetja na novo lokacijo, kjer bomo imeli na voljo dovolj prostora tako za proizvodnjo kot tudi za upravo. Vendar za uresničenje teh ciljev potrebujemo najmanj leto do leto in pol časa,” je povedal Aleksandar Bogunović, direktor Fluidmastra.

Aleksandar Bogunović

direktor podjetja Fluidmaster

“Glede na to, da se nam na obstoječi lokaciji konec leta 2023 izteče najemna pogodba, smo proaktivno odreagirali in začeli iskati rešitve. Končni cilj je vsekakor preselitev podjetja na novo lokacijo.”

Za tretjino večja prodaja

V Neverke so preselili 15 strojev za brizganje plastičnih delov, kar predstavlja približno polovico celotne proizvodnje, in približno 20 odstotkov zaposlenih. Trenutno zaposlujejo 184 delavcev, skupaj z agencijskimi 245. Poleg domačega ključni trgi ostajajo države bivše Jugoslavije, Madžarska Romunija, Italija, Poljska in Bližnji vzhod.

Lani so ustvarili za 33 milijonov evrov prihodkov. Čeprav se je prodaja povečala za 30 odstotkov, so zaradi višjih stroškov in podražitev materialov leto zaključili z enakim poslovnim izidom kot leto poprej. “Morda smo bili nekoliko premalo agresivni pri dvigu lastnih prodajnih cen, kar bomo morali storiti v tem letu. Pričakujem pa, da bo vsaj v prvi polovici leta prodaja še vedno presegala načrte,” je optimističen Bogunović.

Več kot tri milijone evrov težka naložba v Neverkah pa ni edina v lanskem letu. V Postojni so skorajda povsem avtomatizirali linijo nadometnih kotličkov. Teh letno proizvedejo 800.000, z novim programom iz Nizozemske, ki se jim obeta v kratkem, pa naj bi se ta številka dvignila na milijon. Tudi letos bodo pol milijona evrov vložili v razvoj, v načrtu imajo avtomatizacijo proizvodne linije podometnih kotličkov, velik poslovni izziv pa bo tudi nov podometni kotliček lastne blagovne znamke, ki ga bodo letos lansirali na trg.

Iz Postojne na Prestranek, v Logatec ali Neverke?

Ker so njihovi proizvodi volumensko precej veliki, večji del prostorov zasedajo skladišča. Nova lokacija bo tako morala zadostiti 20000 kvadratnim metrom površin. “Te površine sicer trenutno v Postojni imamo, vendar so razpršene in neoptimalne za naše potrebe,” pravi Bogunović. Trenutno so v igri tri lokacije; poleg industrijske cone na Prestranku je ena od možnosti tudi cona v Logatcu ali pa dokončna selitev v IOC Neverke, za katero pivška občina že pripravlja sprejem novega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), ki bi omogočil širitev cone za 20 hektarjev. “Čuti se, da podjetniški interes obstaja. Za sprejem OPPN je namreč nujno, da so znani bodoči investitorji,” je povedal pivški župan Robert Smrdelj. Občina bi OPPN lahko sprejela v osmih mesecih, je pa nujno, da so bodoče dejavnosti tudi v sinergiji z lokalnim prebivalstvom, pravi župan.


Najbolj brano