Se obeta nov hrvaško-slovenski sporazum o ribolovu?

V Umagu so se minuli teden lokalni ribiči sestali s predstavniki hrvaške vlade, na svoji spletni strani poroča Glas Istre. Pogovarjali naj bi se o možnostih ribolova slovenskih ribičev do Umaga in hrvaških do Kopra.

Na tajnem sestanku v Umagu naj bi hrvaški ribiči s predstavniki 
lokalne in državne oblasti razpravljali o možnostih ribolova 
slovenskih ribičev do Umaga in hrvaških do Kopra. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Na tajnem sestanku v Umagu naj bi hrvaški ribiči s predstavniki lokalne in državne oblasti razpravljali o možnostih ribolova slovenskih ribičev do Umaga in hrvaških do Kopra. Foto: Zdravko Primožič/FPA

UMAG > Da so res sestankovali, je za časnik potrdil dolgoletni zastopnik interesov umaško-savudrijskih ribičev Daniele Kolec. Po njegovih navedbah so se ribiči - tako umaški kot savudrijski - pred dnevi v Umagu sestali s hrvaško kmetijsko ministrico Marijom Vučković, zunanjim ministrom Goranom Grlićem Radmanom, državno sekretarko na zunanjem ministrstvu Andreo Metelko-Zgombić, vodjo oddelka za mejo pri istrski policijski upravi Lorisom Kozlevcem in drugimi predstavniki državne in lokalne oblasti.

“Razpravljali smo o možnostih ribolova slovenskih ribičev do umaških vod in obratno, savudrijskih in umaških ribičev do Kopra,” je za Glas Istre povedal Kelec. “Domnevam, da je to povezano s prihajajočimi državnozborskimi volitvami v Sloveniji. Kompromisna rešitev za Savudrijski zaliv in slovenske ribiče bi Janezu Janši in njegovi stranki SDS zagotovo povečala priljubljenost,” razmišljanje Keleca navaja Glas Istre. Drugi možen razlog pa bi po njegovem mnenju lahko bil vstop Hrvaške v območje schengena.

Prportal morski.hr, ki se sklicuje na navedbe nekaterih ribičev, navaja, da so govorili o dogovoru, po katerem bi slovenskim ribičem dovolili ribolov znotraj hrvaških teritorialnih voda vse do Umaga, hrvaškim ribičem pa vse do Kopra. Slednji naj bi bili ob tem tudi oproščeni kazni, ki jim jih zaradi ribarjenja na spornem območju izdaja slovenska policija. Z dogovorom naj bi se strinjali vsi navzoči hrvaški ribiči razen enega.

Na hrvaškem kmetijskem in zunanjem ministrstvu so potrdili, da je do sestanka prišlo, o njegovi konkretni vsebini pa so bili skopi.

“V sklopu rednih sestankov ministrice Marije Vučković in njenih sodelavcev z ribiči z zahodne obale Istre je na sestanku 10. januarja letos v Umagu sodeloval tudi minister Gordan Grlić Radman s svojimi sodelavci. Na sestanku so govorili o vrsti vprašanj, ki zanimajo hrvaške ribiče. Sestanek je bil neformalne narave in zaprt za javnost," so navedli.

Dodali so, da so na sestanku govorili tudi o tem, “kaj je mogoče narediti, da se ustavi kaznovanje ribičev in omogoči neoviran ribolov na delu mejnega območja”. “Dogovorili so se za nadaljevanje sodelovanja in izmenjavo mnenj z ribiči,” so po poročanju portala morski.hr še odgovorili na omenjenih ministrstvih.


Najbolj brano