V novi številki Primorskih novic preberite

“Kupite vozovnico in se odpeljite v Koper. Samo dve uri proč je,” je po inavguracijskem koncertu v koprski stolni cerkvi, ko so se orgle prvič predstavile javnosti, zapisal francoski časopis Le Monde. “Mar ni neverjetno, da eden največjih francoskih časopisov vabi v Koper? Orgle so resnično povezale ljudi od blizu in daleč,” se dogodkom, ki kar ne ponehajo, še zmeraj čudi koprski stolni župnik Primož Krečič, ki je postal osebnost Primorske leta 2021. Jutri objavljamo intervju z njim.

Koprski stolni župnik Primož Krečič je osebnost Primorske leta 
2021. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Koprski stolni župnik Primož Krečič je osebnost Primorske leta 2021. Foto: Tomaž Primožic/FPA

Koalicija še ni obupala nad novelo o dohodnini, vse tiho o socialni reformi

Koalicijski poslanci se bodo jutri na Brdu pri Kranju pogovarjali, katere zaveze iz koalicijske pogodbe lahko še uresničijo do konca mandata. Predsednik vlade Janez Janša je na srečanje povabil tudi poslance, ki niso del koalicije, a praviloma podpirajo vladne projekte.

Tudi kateri zdravnik zapušča šempetrsko bolnišnico in zakaj, boste lahko izvedeli v jutrišnjih Primorskih novicah.

Absurdno je, da se plače višajo, kreditna sposobnost pa nižja

Banke opozarjajo, da z novo minimalno plačo kreditno nesposobna postaja večina upokojencev in večina Slovencev, ki prejema dohodke v višini minimalne plače ali malce več.

Novi prostorski načrt mora biti po meri Izolanov

Izid nedeljskega referenduma, s katerim je 72 odstotkov udeležencev zavrnilo uveljavitev Odloka o občinskem prostorskem načrtu (OPN), je v Izoli še vedno glavna tema. Pobudniki referenduma iz Civilne iniciative Gibanje za Izolo ter listi Izola prihodnosti in Izolani sporočajo, da je zavrnitev dovolj zgovorna in tudi 32-odstotna udeležba v času covida zadovoljiva. Občina pa naznanja, da bo izid ustavil razvoj Izole.

Mesnica Puc je dokončno oprana krivde

Preiskava domnevnih množičnih okužb z mesom iz lokalne mesnice Puc je pokazala, da vir okužb z norovirusom, ki so ga izolirali pri devetih Bistričanih, niso bila živila, temveč je šlo za kontaktni prenos virusa preko embalaže. “Z ramen mi je padlo veliko breme. Mesnica je dokončno oprana vsake krivde,” si je danes oddahnil lastnik mesnice Aleš Milavec.

V Dornberku inkubator tudi za podjetne in napredne kmete

Na območju stare telovadnice Osnovne šole Dornberk naj bi čez nekaj let zrasel tehnološki inkubator za kmetijstvo. Načrti predvidevajo, da bo namenjen prenosu znanj, izobraževanju, inkubatorju novih idej in zagonu mikro podjetij na področju agroživilstva. Pobudo Konzorcija vinarjev Vipavske doline podpirajo tudi na novogoriški občini.

V Opatjem selu so si oddahnili, saj bankomata niso izgubili

Ko so nepridipravi decembra lani hoteli ukrasti bankomat v Opatjem selu in ga pri poskusu, da bi ga odvlekli, tudi precej poškodovali, so se domačini zbali, da so ga za vedno izgubili. Strah je bil odveč, bankomat pred trgovino v vasi spet deluje.

Eden od vbodov je bil za Solkanca usoden

Vozel ugank po nasilni smrti 26-letnega Solkanca pod Kostanjevico se je začel počasi razpletati. Na novogoriškem tožilstvu so danes potrdili, da preiskujejo njegovo smrt v smeri kaznivega dejanja umora, drugih novih ugotovitev danes na policiji niso razkrili. Motiv za smrt mladeniča, ki mu je storilec prizadejal več vbodnih ran, ostaja neznan.

V tekmovalnem programu Tedna slovenske drame dve novogoriški predstavi

Na 52. Tednu slovenske drame, ki so ga v Prešernovem gledališču Kranj predstavili danes, se bo med 27. marcem in predvidoma 7. aprilom v tekmovalnem programu zvrstilo osem predstav, tudi dve novogoriški: jerebika, štrudelj, ples pa še kaj ter In stoletje bo zardelo: Primer Kocbek.

Od Avstralije do Portoroža

Medtem ko saga, povezana z Novakom Đokovićem, ki že drugi teden zaseda naslovnice ne le športnih medijev, še ni dobila epiloga, je dogajanje pestro tudi znotraj teniških okvirov. Dolgo vroče poletje z loparjem in rumeno žogico se znova obeta tudi v Portorožu.

Knjižničar Nenad Arizanović je v Knjižnici Bena Zupančiča Postojna zasnoval sobo pobega

Knjižničar Nenad Arizanović otroke in odrasle zadnjih nekaj mesecev navdušuje s prav posebno detektivko, ki jo je v okviru programa Erasmus zasnoval skupaj s postojnsko knjižnico Bena Zupančiča, kjer je zaposlen že enajsto leto. Knjižna dogodivščina, ki je zasnovana v obliki sobe pobega, je v prvi vrsti namenjena spodbujanju branja in bralne pismenosti, temelji pa tako na priljubljenih detektivskih knjižnih uspešnicah kot tudi na lokalnih mitih in zgodbah.

“Svoboden si, ko so svobodni drugi. Sicer s svobodo nimaš kaj početi.”

Čeprav že dolgo živi v Rimu, Laura Samani (1989) ostaja Tržačanka. Režiserka, ki je nase v Cannesu opozorila že s kratkometražnim filmom Speča svetnica (La santa che dorme), v celoti posnetem v govoru Nadiških dolin, se veseli, da bo njen celovečerni prvenec Telesce (Piccolo corpo), po lanski svetovni premieri v prestižnem izboru Tedna kritike v Cannesu, svojo pot po evropskih kinematografih začel prav v Sloveniji, začenši prihodnji teden v Tolminu in Sežani. Italijansko-slovensko- francoska koprodukcija je trpka, a obenem fantastična in čarobna zgodba o uporu in popotovanju Agate ter njene mrtvorojene hčerke od obmorskega kraja do gorskega svetišča, kjer naj bi dojenčico za čas enega diha oživili in ji s tem poklonili identiteto ter izhod iz predpekla.

Slovenija je močno zasidrana na zemljevidu kriminalnih združb

Delovanje kriminalnih združb, ki so jih v zadnjih letih razbili slovenski kriminalisti, kaže, da naša država, čeprav je še pri vrhu najbolj varnih držav, zelo visoko kotira tudi med kriminalci. Če je še pred kratkim veljalo, da slovenski člani mednarodnim hudodelskim združbam nudijo predvsem logistično podporo, je vse bolj očitno, da Slovenci plezajo vse više tudi po hierarhični lestvici mednarodnih kriminalnih korporacij.

Stojan Hergouth: “Pocenitve - če sploh bodo - bodo šele konec leta”

Podjetja z dolgo tradicijo so v Sloveniji že redkost. Še redkejši so ljudje, ki so enemu podjetju zavezani skozi celotno poklicno pot. In to na vodilnem položaju. Prihodnji teden bo minilo 25 let, odkar Stojan Hergouth drži taktirko nad danes vodilnim slovenskim podjetjem v proizvodnji jedilnih jajc in krmil. Kljub dolgemu obdobju, v katerem se je v državi marsikaj spremenilo, pravi, da takšnih razmer s sedanjimi vsesplošnimi podražitvami še ni doživel.


Najbolj brano