Veselijo se obnovljenega vozila

Komenski gasilci že nestrpno pričakujejo obnovljeno vozilo, ki ga bodo dobili v sredini februarja. Namesto nakupa novega so se odločili za celostno obnovo starega vozila za gašenje in reševanje.

Komenski gasilski kamion, ki ga največkrat uporabljajo v intervencijah, trenutno v Gornji Radgoni čaka na celovito obnovo. 
Ohranili bodo podvozje in črpalko. Foto: PGD Komen
Komenski gasilski kamion, ki ga največkrat uporabljajo v intervencijah, trenutno v Gornji Radgoni čaka na celovito obnovo. Ohranili bodo podvozje in črpalko. Foto: PGD Komen

KOMEN > Gre za vozilo za gašenje in reševanje, ki ga uporabljajo pri večini intervencij in nosi gasilsko oznako GVC 16/25. Leta 2020 so z njim tako posredovali pri kar 40 intervencijah. V zadnjih dveh letih so imeli več težav s cisterno, ki bi jo bilo treba zamenjati, kar bi pomenilo visok strošek, je pojasnil Marko Adamič, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Komen.

Novo staro vozilo

Zato so začeli komenski gasilci razmišljati, kaj bi bilo smiselno narediti. Nakup novega vozila bi bil prevelik zalogaj, saj novo vozilo te vrste stane okrog 340.000 evrov.

107.000

evrov bo stala obnova gasilskega vozila GVC 16/25

Občini so zato predlagali, da vozilo obnovijo. “Kot najboljša možnost se je izkazala ohranitev podvozja vozila, ki ima prevoženih 15.900 kilometrov, ohranila se bo tudi podaljšana kabina za posadko gasilcev in črpalka vozila. A za nas je to novo vozilo,” je nad pričakovano pridobitvijo navdušen Adamič. V društvu so prepričani, da jim bo novo vozilo dobro služilo vsaj še nadaljnjih 15 let.

Obnova stane precej manj kot nakup novega vozila. Zanjo so odšteli 107.000 evrov, od tega je 85.000 evrov prispevala občina, za preostanek pa so poskrbeli gasilci s pomočjo donatorjev.


Najbolj brano