V novi številki Primorskih novic preberite

Že tretjič letos je burja danes zaprla avtocestni predor Kastelec in tako onemogočila običajno vožnjo po južnem delu primorske avtoceste. Močna burja na Primorskem tokrat nastaja zaradi trenja med ciklonom pred obalo Grčije in anticiklonom nad srednjo Evropo, v prihodnjih dneh pa se bo umirila. Avtocestne predore ob močni burji zapirajo zaradi varnosti.

Cev predora Kastelec v smeri iz Kopra proti Ljubljani je bila v  
zadnjih dneh kar trikrat zaprta zaradi premočne burje. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Cev predora Kastelec v smeri iz Kopra proti Ljubljani je bila v zadnjih dneh kar trikrat zaprta zaradi premočne burje. Foto: Zdravko Primožič/FPA

Mika jih ostati v poslanskih klopeh

Čeprav je že jasno, da bo na kandidatnih listah za parlamentarne volitve letos kar nekaj novih kandidatov, ki bi utegnili premešati politične karte, se bodo na Primorskem v bitko za glasove volilcev ponovno podali tudi praktično vsi aktualni primorski poslanci in oba ministra.

Na truplu Solkanca odkrili več vbodnih ran

Po torkovem odkritju moškega trupla pod samostanom Kostanjevica, le lučaj od državne meje z Italijo, so na novogoriški policijski upravi potrdili, da je nasilne smrti umrl 26-letni moški iz Solkana, še neznani storilec naj bi mu zadal več vbodnih ran.

Portret Viktorije Carli

“Ne drži, da navadni ljudje ne moremo ničesar spremeniti,” pravi pobudnica referenduma o občinskem prostorskem načrtu Viktorija Carli.

Slovenci se vse bolj oddaljujejo od verskega življenja

Covid je prepolovil obisk nedeljskih maš. V času korone je bilo tudi manj krstov in več cerkvenih pogrebov, kaže cerkvena statistika za leto 2020.

Zaradi omejitev in divjadi opuščajo kmetovanje

Bistriške in brkinske kmete poleg velike podražitve elektrike, goriva, semen, gnojil in ostalih surovin, nujnih za kmetovanje, v zadnjem obdobju pesti tudi škoda, ki jo na travnikih in njivah povzročajo jelenjad in divji prašiči.

Planince na Čavnu preseneti zaprta koča

Koča na Čavnu bo do pomladi zaprta, Planinsko društvo Ajdovščina, ki je z nočnim pohodom začelo novo sezono, išče najemnika, medtem pa bo prenovilo kuhinjo in pomožne prostore.

Iskanje spominov na znamenito ladjo Rex

Nastajajoča monografija, ki raste pod streho Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran, želi slavno ladjo Rex umestiti tudi v ljudski spomin.

Gradbeni stroji razjezili civilno pobudo

Asfaltiranje pred dutovsko cerkvijo je razjezilo predstavnike Civilne pobude za spoštovanje dediščine Dutovelj, v svetu tamkajšnje krajevne skupnosti pa so zaključek del soglasno podprli.

Kosić rabi borce na igrišču

Priprave nogometašev Tabora potekajo v primežu poškodb, okužb in pomanjkanja igrišč.

Morje spet pljuska v njegovo umetnost

V Galeriji Hermana Pečariča so na ogled grafike in fotografije Mihe Maleša, ki se je rad sprehajal po Piranu, Izoli, Kopru - in jih ujel v umetnost.


Najbolj brano