V kratkem zvišanje najnižje urne postavke za študentsko delo

Najnižja urna postavka za delo dijakov in študentov se bo v kratkem zvišala na 6,17 evra bruto, je danes objavilo ministrstvo za delo. To je 28 centov več, kot velja zdaj, uveljavljeno pa bo z objavo odredbe o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del v uradnem listu.

Najnižja urna postavka za delo dijakov in študentov  bo po novem 
za 28 centov višja od sedanje. Foto: STA
Najnižja urna postavka za delo dijakov in študentov bo po novem za 28 centov višja od sedanje. Foto: STA

SLOVENIJA > Osnovna minimalna urna postavka za začasno in občasno delo dijakov in študentov je v skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012 določena z zneskom minimalne plače, preračunanim na uro dela povprečne mesečne delovne obveznosti za polni delovni čas.

Ker se je minimalna plača s 1. januarjem zvišala za 4,9 odstotka na 1074,43 evra bruto, so v skladu z zakonom na ministrstvu izračunali tudi nov znesek minimalne bruto urne postavke za delo dijakov in študentov.

Od plačila za opravljeno delo se dijakom in študentom od 1. februarja 2015 obračunava prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 15,5 odstotka. Preostale prispevke plačujejo delodajalci.


Najbolj brano