V novi številki Primorskih novic preberite

Tudi po množičnih okužbah, ki naj bi jih Bistričanom okrog božiča domnevno prinesel njihov tatarski biftek, domačini lokalni mesnici Puc še zaupajo. V mesnici so podpore veseli, a hkrati nestrpno čakajo na rezultate brisov živil, s katerimi pa se, kot kaže, službam, ki skrbijo za javno zdravje, prav nič ne mudi.

Domačini mesnici še naprej zaupajo. “Zgodilo bi se lahko vsa 
kemu,” pravijo. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Domačini mesnici še naprej zaupajo. “Zgodilo bi se lahko vsa kemu,” pravijo. Foto: Katja Kirn Vodopivec

Velika investicija za slabo vodo

Zagotavljanje pitne vode za Istro iz zbirnega jezera Suhorca/Padež bo drago, tehnološko zahtevno in tvegano, opozarjajo biologi, ekologi in strokovnjaki za vode, združeni v Slovenskem društvu za zaščito voda. Ker ministrstvo za okolje in prostor pripomb stroke z začetka lanskega leta ni upoštevalo, je nanj naslovilo odprto pismo z vrsto pomislekov. Ministrstvo je nekatere ovrglo, vseh pa ne.

Pod izolsko urgenco bodo zgradili nov oddelek

Izgubo zaradi epidemije in izpad dela ter dohodka skuša izolska bolnišnica hitro nadoknaditi, saj želi do konca poletja pod urgenco zgraditi oddelek, v epidemiji in ob množičnih okužbah namenjen infekcijski dejavnosti. Spomladi bodo začeli prenavljati še ambulante v A in B hodniku. Naložbi skupaj znašata dva milijona evrov.

V jedro Kopra peš, avtomobile so izgnali

Današnji sprehod po avtomobilov “osvobojeni” Kidričevi ulici v Kopru je končno potekal z umirjenim korakom in ne več frenetično z umikanjem ob levo ali desno pročelje, kot še do pred nekaj dnevi, ko so si ulico lastili objestni vozniki. S postavitvijo potopnega valja, ki je opremljen s sistemom prepoznave registrskih tablic, so ta mestni predel zavzeli pešci. Dostop z avtomobilom bo še naprej dovoljen lastnikom nepremičnin in najemnikom poslovnih prostorov, lastnikom parkirnih površin, če vozilo parkirajo na zasebni lastnini, in invalidom.

V piranski akvarij je skočila Univerza na Primorskem

Piranski akvarij ima novo mamo. V naročje ga je vzela Univerza na Primorske, danes so to še uradno potrdili s podpisom o prenosu. “Smo polni upanja na boljše čase,” pravi strokovna vodja Akvarija Manja Rogelja. Tudi pod okriljem novih skrbnikov bo akvarij še naprej odprt za obiskovalce, bo pa tudi raziskovalni laboratorij in še veliko več. Bo namreč eden od stebrov novega univerzitetnega centra znanosti pri UP.

Carlijeva: “Izolani so sporočili oblasti, da jih mora upoštevati”

Velika večina izolskih udeležencev nedeljskega referenduma, kar 72 odstotkov vseh, se je izrekla proti uveljavitvi Odloka o občinskem prostorskem načrtu (OPN). V Civilni iniciativi Gibanje za Izolo z Viktorijo Carli na čelu, kjer so vložili referendumsko pobudo, so zadovoljni, župan Danilo Markočič pa pravi, da bodo v občinski upravi in občinskem svetu upoštevali referendumski izid, ker da imajo volilci vselej prav.

Pošta in trgovina morata ostati v Šempasu

Novica, da pošta Slovenije iz Šempasa seli svojo poslovalnico, je vznemirila krajane. Na Pošti Slovenije potrjujejo, da bodo iskali nekoga, ki bi prevzel pogodbeno pošto. “Storili bomo vse, da pošta ostane v Šempasu,” poudarja podžupanja Damjana Pavlica, doma prav iz Šempasa, ki je na teren povabila vodstvo pošte.

V Sloveniji imamo prvega viteza žganj

Franc Jelušič iz Slop v Brkinih, pri nas že vrsto let poznan po pridelavi odličnega žganja, je lani kot prvi iz Slovenije postal član Mednarodnega viteškega reda rakije Srbije. Da je dobil naziv Vitez rakije, je moral izpolnjevati vse pogoje, ki jih predpisuje ta red.

Srbski prevoznik migrantov bežal pred policisti, padel in se huje poškodoval

Če ne bi med bežanjem pred policisti 27-letni Srb padel po bregu, bi ga policisti pridržali in s kazensko ovadbo že pripeljali na koprsko sodišče, kjer bi ga zaslišali. Tako pa so ga v nedeljo najprej odpeljali v izolsko bolnišnico, kjer so ga zadržali na zdravljenju. Prevoznika ilegalnih migrantov so policisti ustavljali tudi danes popoldne med Dekani in Pobegi.

S kombijem ga je hotel zriniti s ceste v prepad

Na ozki cesti od Bukovega proti Grahovem ob Bači se je prvo letošnje nedeljsko popoldne dogajala prava drama, ki se le zaradi prisebnosti napadenega voznika clia ni končala tragično.

Pianist bo srečal skrivnostno damo, mi pa umetnost

V Kosovelovem domu Sežana bodo v naslednjih dneh gostili likovno, filmsko, gledališko, glasbeno in še kako umetnost, začenši z drevišnjo otvoritvijo slikarske razstave.

Za medaljo se mora marsikaj pokriti

Le še trije dnevi nas ločijo do začetka evropskega prvenstva za rokometaše. O slovenskih dometih, favoritih in kopici neznank smo se pogovarjali s trenerjem koprskega prvoligaša Bojanom Čotarjem.


Najbolj brano