Štorje sz škrinje (3):

Vsakdan none Vance je vključeval obvezen sprehod "v mesto". Tako se je reklo, tudi ko si se iz Bošadrage podal na 200 metrov oddaljeni Titov trg ali na Brolo, ki se je takrat uradno imenoval Trg revolucije. Tega je imela moja nona najraje. Eeee, tu, v mestu, so se zbirale njene prijateljice. V senci košatih hrastov so posedale, opazovale, modrovale, skratka ćakulale.

Takole je bilo videti. Čim je kdo šel mimo, so ga “skenirale”, dale glave skupaj in dosje mimoidočega je bil v sekundi na dlani. Poznale so vsakega. Altro ke udba, altro ke Fejsbuk!

Vanca je po poznopopoldanskih seansah na Brolu prišla domov. Znano je, da ženska na dan izgovori v povprečju 20.000 besed. Ben, moja nona jih je po celem dnevu še toliko imela na zalogi zvečer: “Od rance Burje sz Pomjana brat je šu živit u Taljo. Je pestu tan celo famijo. Bužci otroci. Ma znaj ino mući!”

In nadaljevala: “Eno naš, da kaj je rekla Juća?” Sama sem poznala vse njene prijateljice, čenče: “Una z ruto?”

“Ja, una, ki jima uselin na lasah feču ... Ben, Juća jæ povæla, da jimajo nove vičine, Lubiančarje. Ino da so takali zidat po kurti, ki je bla anka od njeh.”

“In kaj bo naredila,” sem sledila njenemu razburjenemu pripovedovanju. Take stvari so jo spravile s tira, sploh, ko je bilo govora o foreštih.

“Da kaj!? Du zna. Kr ki će, naj nardi. Jez bin stukla dol tramez, kurta je bla zmiron od vsih, alora mora bêt od vsih skêp! Ma znaj ino mući, da ne biš kogemi povela, naš!!!”

Ona je povedala. Ampak tu se je moralo ustaviti!

Čakulone na Brolu, kot se jih spominja Mirella Baruca, ki poleg pripovedovalske žilice poseduje tudi risarski talent.

Še bolj zanimivo je bilo, ko je prisopihala s sosednje ulice, kjer je rada posedela v družbi Tine, Hilde, Ardemije, Nadje, Ambre ... Tu je bila zapoved “Znaj ino mući!” še bolj poudarjena, saj bognedaj, da bi katera od sosed rekla, da je karkoli “nesla naprej”! Tedaj ni bilo veliko časopisov, sploh pa ne spletnih portalov. So pa zato bili portali Bošadrage, Brola in nebroj predebatiranih sporočil. Vsa so bila “prebrana in odgovorjena”. Vsi smo vse “znali ino mućali”.

Naslednjič o Vančinih sobotah na tržnici.


Najbolj brano